Jak plánovat design při rekonstrukci bytu

Jak plánovat design při rekonstrukci bytu
Jak plánovat design při rekonstrukci bytu. Když uvažujete o rekonstrukci bytu a jeho jednotlivých místností, měli byste všechno dobře zvážit, aby jednotlivé prvky spolu vzájemně ladily

Přemýšlejte, zvažujte

Můžete milovat velmi rozmanité věci – nábytek, dekorace, barvy, to se nevylučuje. Problémem ale může být, že tyto prvky spolu vzájemně nebudou korespondovat a vy nakonec zjistíte, že výsledný prostor vypadá a působí divně a vy se v něm vlastně ani necítíte dobře. To je chyba. Právě proto je nutně přemýšlet a plánovat design.

Nedejte si líbit barevný diktát

Mnoho lidí se při výběru materiálů pro rekonstrukci řídí současnými trendy. Pokud jde o interiérové malování, populární nedávno byla a stále je zelená. Tato barva je „uklidňující připomínkou venkovního prostředí a naší potřeby spojení s přírodou,“ říkají například odborníci. Pokud ale tomuto odstínu neholdujete, bylo by špatné nechat se přesvědčit o tom, abyste si jím nechali vymalovat pokoj. Svěží bílá, ocelově šedá a další chladné neutrální barvy jsou dlouhodobě oblíbené, které dodávají čistý, moderní vzhled, ale preference se začínají posouvat teplejším směrem. Máte-li raději chladné barvy, dejte ale přednost jim.

Nikoho nekopírujte

V nábytku, vzorech a architektuře jsou hranaté, geometrické tvary oblíbené v minulých letech nahrazovány měkčími, vlnitějšími liniemi. Patříte-li ovšem k vyznavačům ostrých hran, opět si nenechte diktovat. Podobně to funguje s texturami nebo kombinací různých materiálů jako je kámen, dřevo, kov nebo také kombinací vintage a nových interiérových prvků. Někdo má rád v interiéru rostliny a přírodní prvky, jiný naopak ne. Stoprocentně platí: Nikoho nekopírujte, nenechte se ovlivnit trendy a diktátem, pokud vám to nesedí. Ať už jde o pokoj či kuchyň, žít v tom prostoru budete vy, nikdo jiný.

Sejděte se s designérem

Není od věci se sejít s interiérovým designérem, který vám bude nápomocný ve vašem rozhodování. Před schůzkou s ním byste měli zúžit a jasně definovat svoje designové preference. Inspirujte se procházením časopisů o bytových dekoracích, webových stránek o dekoraci interiérů a designových přehlídek. Jakmile se trochu vyznáte tvorbě návrhu, pomůže vám to vyhnout se tomu, abyste se nechali přemluvit k osobním představám designéra, které se mohou lišit od vaší vize renovace. Také by bylo velkou chybou nedat designérovi jasný limit rozpočtu. Nedovolte mu, aby nakupoval drahé materiály a účtoval vám je později. Pokud se vám podaří dodržet určitý časový rámec, vaše náklady budou nižší.

Zdroje: Better Homes & Gardens

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 29.05.2024
Reklama
Reklama