Můžete zasadit česnek ze supermarketu?

Můžete zasadit česnek ze supermarketu?
Můžete zasadit česnek ze supermarketu? Česnek se obvykle vysazuje koncem podzimu nebo začátkem zimy, ale pokud máte těžkou půdu, může být lepší vysadit ho brzy na jaře.

Kdy zasadit česnek?

Cibulky česneku zasaďte přímo do země nebo je začněte pěstovat v malých květináčích, pokud máte těžkou půdu. Česnek lze také zasadit do velké nádoby. Většina odrůd česneku se nejlépe vysazuje koncem podzimu nebo začátkem zimy, protože stroužky potřebují období chladného počasí, aby se vyvinuly v cibulky.

Jak připravit půdu?

Ujistěte se, že je vaše půda bez plevele a zbytků letních plodin. Před výsadbou česneku zakopejte trochu domácího kompostu nebo dobře shnilého hnoje a dobře prohrabejte. Zatlačte stroužek do půdy nebo použijte zahradní kolík k vytvoření otvorů 15 cm od sebe a ponechte 30 cm mezi řadami. Ptáci mají zálibu v cibulovinách a vytahují je z půdy, proto položte sítě proti ptákům nebo zahradnické rouno na nové rostliny, dokud nebudou výhonky vysoké 5 cm. V chladných oblastech možná budete muset přes zimu zakrýt rostliny rounem. Tato dodatečná ochrana podpoří růst kořenů, takže rostliny jsou připraveny k růstu na jaře příštího roku.

Hodí se plodina ze supermarketu?

Je možné pěstovat česnek z cibulí ze supermarketu, ale nedoporučuje se to, protože existuje riziko virové infekce. Pokud nakupujete ze správného sadebního materiálu, měl by být česnek bez virů. Můžete si také vybrat odrůdu, která byla vyšlechtěna speciálně pro vaše klima. Pokud máte těžkou jílovitou půdu, můžete začít tím, že stroužky česneku zasadíte jednotlivě do malých misek na podzim a poté je pěstujete ve studeném rámu. Tím se zabrání hnilobě cibulí ve velmi vlhké půdě během zimy. Ty pak můžete vysadit na jaře, když půda trochu vyschne.

Pěstování v hromadách

Můžete také zkusit pěstovat česnek v hromadách zeminy, 15 cm vysoké a 20 cm široké u základny. Zasaďte stroužky česneku do těchto kupek, 15-20 cm od sebe a 7-10 cm hluboko. Protože je půda mírně vyvýšená, není tak mokrá, takže je méně pravděpodobné, že česnek bude hnít.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 11.06.2024
Reklama
Reklama