Sklizeň po 10 týdnech
Většina červené řepy je připravena ke sklizni za osm až 10 týdnů, ale delší, válcovité odrůdě to trvá téměř 20 týdnů. Při sklizni červené řepy pevně uchopte listy v místě, kde se setkávají s horní částí kořene, a zatáhněte. Červenou řepu je lepší sklízet příliš brzy než příliš pozdě – mladší kořeny jsou křehčí. Vytáhněte kořeny, když jsou velké jako kriketový míček (nebo menší, pokud chcete sladší chuť) a skladujte pouze ty, které jsou nepoškozené. Po vytažení ručně oddělte stonky a listy.
Škůdci a choroby
Když se semenáčky červené řepy vynoří z půdy, mohou být napadeny slimáky a hlemýždi. Aplikujte háďátka na biologickou ochranu nebo pěstujte plodinu ve velké nádobě mimo dosah hladových měkkýšů. Bariéra z rozdrcených vaječných skořápek může snížit ztráty, stejně jako noční hlídky s baterkou na lov slimáků a hlemýžďů. Problémem mohou být také ptáci, kteří vytahují sazenice ze země, proto zvažte použití rouna nebo síťoviny k ochraně rostlin, dokud se plně neuchytí.
Jak červenou řepu skladovat
Červenou řepu lze ponechat v zemi a sklízet podle potřeby, ale obtížně odolává tuhým mrazům. V případě potřeby zakryjte záhony z červené řepy silnou vrstvou slámy nebo lepenky, přidržované zahradnickým rounem nebo síťovinou zajištěnou cihlami. Ve velmi chladných oblastech je nejlepší skladovat červenou řepu uvnitř. Skladujte pouze nepoškozenou červenou řepu. Umístěte ji do krabice naplněné relativně vlhkým pískem nebo kompostem a uchovávejte v chladné kůlně. Skladovaná červená řepa by měla vydržet až do března.
Zdroje: Gardeners World
Zdroje foto: Freepik.com