Drobné opravy svépomocí v koupelně

Drobné opravy svépomocí v koupelně
Drobné opravy svépomocí v koupelně. V koupelně určitě průběžně řešíte spoustu různých drobnějších oprav. Spoustu z nich s přehledem zvládnete sami, a to i bez jakýchkoliv předchozích zkušeností.

Jak obnovit průtok vody z kohoutku

Je důležité udržovat koupelnu v dobrém stavu. Když koupelnová baterie ztratí tlak nebo začne stříkat do strany, je to obvykle kvůli špinavému sítku provzdušňovače. Naštěstí je čištění snadná práce. Začněte tuto opravu uzavřením vypouštěcí zátky (aby vám díly nespadly do odtoku). Poté odstraňte provzdušňovač pomocí hadru nebo maskovací pásky, abyste nepoškodili povrch kleštěmi. Chcete-li odstranit písek a jiné usazeniny, namočte provzdušňovač do octa a poté jej vydrhněte zubním kartáčkem. Tím se problém obvykle vyřeší. Pokud musíte provzdušňovač rozebrat, abyste ho vyčistili, rozložte díly v pořadí, v jakém jste je odstranili, abyste je mohli správně sestavit.

Jak upevnit volnou sprchovou hlavici

Upevněte rozviklanou sprchovou hlavici nebo jakoukoli vratkou trubku několika stříknutími expandující pěny. Pěna obalí trubku ve zdi a upevní ji na místě, čímž eliminuje viklání, takže vaše sprchová hlavice bude fungovat jako nová.

Propláchněte ohřívač vody 

Místo horké vody jste dostali ledovou sprchu? Ohřívače vody v koupelně stejné jako ostatní spotřebiče vyžadují údržbu, aby se prodloužila jejich životnost. Existují dva hlavní důvody, proč by k tomu mohlo dojít. Buď má váš ohřívač vody rozbitou nevyměnitelnou část a je třeba ho úplně vyměnit, nebo usazenina z vody uvnitř způsobila poškození spodní části ohřívače vody. V druhém případě musíte alespoň jednou ročně vypustit vodu z ohřívače a vyčistit jeho vnitřek.

Chcete-li ohřívač vody vypustit, vypněte přívod vody a napájení ohřívače. Pokud máte elektrický ohřívač, můžete jednoduše vypnout napájení. Poté připojte vodní hadici k vypouštěcí armatuře na dně nádrže a začněte vypouštět veškerou přebytečnou vodu uvnitř nádrže. Ujistěte se, že jste otevřeli vypouštěcí ventil na ohřívači vody, aby byl během procesu odstraněn veškerý sediment na dně nádrže. Po vypuštění veškerého sedimentu zavřete vypouštěcí ventil a doplňte nádrž, než znovu zapnete napájení a hlavní přívod vody. Protože se ve vašem ohřívači vody může hromadit sediment, je důležité ho pravidelně proplachovat. 

Vyčistěte hadici sušičky 

Čištění filtru na vlákna po každém sušení v sušičce v koupelně zdaleka nestačí. Větrací otvor sušičky vedoucí ven byste měli každoročně vyčistit, aby nedošlo k jeho ucpání. Můžete si na to pozvat odborníka, ale také byste to mohli zvládnout sami. Jedná se o poměrně jednoduchou kutilskou práci, pokud je větrací otvor umístěn v přízemí.

Utěsněte vanu, sprchy a koupelnové vybavení 

Ať už máte spárovací hmotu nebo tmel jako výplň mezi dlaždicemi v koupelně, bude časem vykazovat známky opotřebení. Pokud si všimnete jakéhokoli drolení, loupání nebo plísně, je pravděpodobně čas na opravu. Jednoduše odstraníte starý tmel a aplikujete nový tmel.

Zdroje: Family Handyman, Habitat

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 04.06.2024
Reklama
Reklama