Jak stavět z panelů Ytong?

Jak stavět z panelů Ytong?
Jak stavět z panelů Ytong? Jde o jednoduchý a rychlý proces, při kterém je ale důležitá pečlivost a správná příprava materiálů včetně malty. Jedině tak můžete dosáhnout dobrých výsledků.

Rychlý proces stavby

Systém modulárních stěnových panelů Ytong je určen pro rychlou a nákladově efektivní stavbu vnitřních křídel, vnitřní a oddělovací stěny jako alternativa k tradičnímu blokování. Ytong.  Modulární stěnové panely se dodávají na staveniště jako modulární prvky a je potřeba pouze sestavit. Tento způsob konstrukce umožňuje velmi rychlé zdění v porovnání s klasickým zděním z tvárnic či cihel. Systém modulárních stěnových panelů Ytong nabízí naprostou svobodu designu a konstrukce, Základním požadavkem je samozřejmě konstrukční stabilita.

Namíchejte si maltu

Jaké materiály potřebujete kromě samotných panelů? YTONG-fix P je malta pro tenké spáry, speciálně navržená pro použití s YTONG pórobetonovými panely. YTONG-fix P se dodává v suchém stavu a v předem namíchaných 25 kg pytlích. Příprava je jednoduchá. Nalijete přibližně 6 l (5,5 až 6,5) vody do čistého velkého kbelíku nebo vany a přidáte obsah jednoho pytle (25 kg) Ytongu Fix-P.  Směs mechanicky mícháte (rychlostí 200 otáček/min.) po dobu 4 minut, abyste zajistili, že se voda smísí se všemi částicemi cementu a dosáhnete hladké konzistence směsi bez hrudek. Nechte maltu 10 minut odpočívat a před použitím znovu promíchejte. Zůstává zpracovatelná v kbelíku ± 4 hodiny. Počáteční pevnosti spojení dosáhne během 7 do 10 minut a plnou konstrukční pevnost spoje do 28 dnů. YTONG fill je výplňová malta používaná k vyplňování drážek, které jsou nutné pro skládání panelů. Vlnité hřebíky (40 x 40 mm) zabraňují pohybu mezi panely ve chvíli, kdy malta ještě úplně neztuhla.

Dále jsou ke spojům potřebné žebrované šrouby z nerezové oceli.

Jaké vybavení potřebujete?

Způsob výstavby vyžaduje použití následujících materiálů a nástrojů:

  • Jeřáb
  • Certifikované upínací zařízení pro umístění modulární stěny Ytong, panely
  • Dávkovač malty pro tenké lože, vhodný pro tloušťku Ytongu. Velmi důležitá je správná tloušťka vrstvy řídké ložní malty v ložných spárách, které lze dosáhnout pouze použitím dávkovače ložní malty.
  • Tenká lopatka na maltu navržená pro tloušťku použitých Ytong panelů, která rovnoměrně
  • nanáší maltu na lože.
  • Lopatkový mixér pro míchání malty na tenké spáry
  • Škrabka pro odstranění přebytků malty na loži.
  • Čerpací vůz pro manévrování kamarád let.
  • Ruční a elektrická pila.
  • Kladivo, Vodováha, Měřicí páska, Hladítko, Štětec, Hliníkové pravítko, Dokončovací a omítací nástroje.

Zdroje: Xella, Storefrontapi,  Ytong

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 06.06.2024
Reklama
Reklama