Typy stěn používané ve stavebnictví

Typy stěn používané ve stavebnictví
Typy stěn používané ve stavebnictví. Pokud se chystáte stavět rodinný dům, bude se vám hodit přehled, s jakými druhy stěn se můžete na vlastní kůži setkat a jaké mají parametry.

Nosné stěny

Název napovídá, že celá konstrukce budovy spočívá na stěnách, a ne na sloupech. Zatížení z desky se přenáší na nosníky, poté současně na sloupy a stěny, a nakonec do základu. Stěna nesoucí váhu celé konstrukce, ať už vnější nebo vnitřní, je známá jako nosná stěna. U nosných stěn se používá pásový základ.

Nenosné stěny

Tato stěna není navržena tak, aby unesla zatížení střechy nebo podlahy. Nemůže tedy nést žádnou váhu z výše uvedené konstrukce. Nejlepším příkladem jsou dělicí stěny v budově. Tyto stěny se používají k rozdělení místností a nemají žádnou strukturální integritu. Bez ovlivnění konstrukce budovy je možné odstranit nebo snížit nenosné stěny. Tloušťka nenosných stěn je obecně mezi 100 mm a 125 mm.

Smykové stěny

Smyková stěna je stěna postavená kolem vodní jímky, zvedací jámy nebo schodiště, aby zadržela zeminu. Smykové stěny mohou nést dva tlaky, tlak větru a tlak půdy, tlak větru a tlak vody. Smykové stěny těmto silám odolávají. Tyto stěny odolávají bočním silám působícím na konstrukci větrem, zemětřesením nebo jiným bočním zatížením. Vezměme si jako příklad horní nádrž na vodu, protože je postavena na vyvýšeném místě a je vystavena tlaku větru. Tlak vody je vytvářen uvnitř nádrže vodou v nádrži na vodu. Smyková stěna odolává těmto silám bez jakéhokoli průhybu.

Opěrné zdi

Opěrná zeď je zeď, která je navržena tak, aby udržovala půdu na obou stranách v nerovném terénu. Kolem pozemku jsou postaveny opěrné zdi, které po dokončení zemních prací zabrání sesuvu půdy na jednom konci a pozemku na druhém. Opěrné zdi lze rozdělit na gravitační, železobetonové, cihlové, kotvené a kamenné opěrné zdi.

Cihlové zděné zdi

Cihlová zděná zeď je zeď vyrobená z cihel. Cihly jsou spojeny dohromady pomocí zdiva. Cihlové zdi mohou mít tloušťku až 20 cm nebo 10 cm. Stěna 20 cm se používá pro vnější a vnitřní stěny a 10 cm stěna se používá. Cihlová zeď by neměla přesáhnout délku 4 m.

Suťové zděné zdi

Kamenná zeď je vyrobena z kamenů běžné velikosti, které jsou dobře opracované. Tato zeď se používá k přiléhání mostů, složených zdí nebo hraničních zdí.

Náhodné suťové zděné zdi

Náhodná zeď z lomového zdiva je zeď vyrobená z kamenů nepravidelné velikosti. Tato zeď používá více zdiva.

Stěny jádra

Základ se používá ke stavbě stěny jádra. Poté stoupá do výšky budovy. Tato stěna funguje jako sloup. Stěna jádra je navržena tak, aby odolala bočním silám vyvíjeným větrem, zemětřesením nebo jiným bočním zatížením. Stěna jádra kombinuje smykové stěny. Aby se zabránilo torznímu efektu, jsou uspořádány jako jádro a umístěny ve středu budovy.

Montované stěny

Prefabrikované stěny se staví odléváním betonu do opakovaně použitelných forem, jejich vytvrzováním a konečným transportem na místo instalace. Vzhledem k tomu, že jsou prefabrikované stěny připravovány v přísně kontrolovaných podmínkách, mají nejmenší množství vad. Tato stěna je nejlepší pro oblasti s omezeným prostorem a je s ní méně práce. Prefabrikované stěny mohou urychlit proces výstavby.

Parapetní zdi

Tato stěna je postavena v nejvyšším patře, aby se zabránilo pádu lidí ze střechy. Výška parapetní stěny je obecně kolem 1 metru.

Obvodové pláště

Lehký obvodový plášť je stěna vyrobená ze skla, hliníku nebo ocelového rámu. Tato stěna se běžně používá v nemocnicích, kancelářích a dalších veřejných budovách.

Složené stěny

Ohraničující zeď je zeď postavená kolem budovy, která označuje hranice pozemku.

Zdroje: Powerplay

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 05.06.2024
Reklama
Reklama