Šikovné triky na čištění stěn: Použijte aviváž

Šikovné triky na čištění stěn: Použijte aviváž
Šikovné triky na čištění stěn: Použijte aviváž. Zdi v bytě čas od času utrpí újmu. Jak se vypořádat s nečistotami? Nabízíme tipy na snadné odstranění různých skvrn.

Na lepkavé zbytky použijte olej z čajovníku

Aby úklid domova byl hračkou, je důležité mít doma různé čističe.  Nejhorší je lepkavá skvrna. Ať už ji po sobě zanechala odstraněná nálepka, nějaká sladká potravinová směs, žvýkačka nebo dítě, které se nadchlo pro vědecký projekt, určitě to bude otrava, než se jí zbavíte. Pokud se ji pokusíte setřít hadříkem, uvidíte, že do směsi jenom přibydou malá vlákna z vašeho hadříku, aniž byste cokoliv odstranili. Tady pomůže tea tree olej. Tea tree oil je přírodní antibakteriální olej, který dělá zázraky s čištěním a zanechává příjemnou vůni. Je také antiadhezivní. U malých lepkavých skvrn dokáže pár kapek oleje na vatovém tamponu zázraky. U větších ploch ho zřeďte vodou a aplikujte pomocí materiálu z mikrovlákna nebo hadříku, který nepouští vlákna. Lepidlo jemně setřete. Možná to bude vyžadovat nanést trochu na silnější vrstvu a nechat chvíli působit a nasáknout, než se vrátíte k drhnutí, ale u tenkých vrstev dojde k odstranění skvrny téměř okamžitě.

Odstraňte tuk křídou

Mastné a olejové skvrny jsou nepříjemné, zejména v kuchyni. Křída je super savá a díky své struktuře s otevřenými buňkami vám pomůže zbavit se skvrn. Nejenom na stěnách a stropech, protože funguje dobře i na oblečení, ale mít ji po ruce v kuchyni může zachránit vaše stěny před špinavým vzhledem. Čerstvé skvrny se odstraňují nejsnadněji, ale s měli byste být schopni odstranit i starší skvrny. Začněte tím, že přebytečný olej a mastnotu setřete ručníkem, dokud nebude oblast tak suchá, jak jen to jde. Poté pomocí bílé křídy na tabuli – barevná křída, jako je křída na chodník, může zanechat pigmenty a vytvořit novou skvrnu – zcela zakryjte oblast pouhým kreslením na zeď. Nechte křídu působit deset minut a poté ji setřete. Tento postup můžete opakovat podle potřeby, ale nebruste křídu do zdi ani příliš netlačte, protože byste mohli poškodit zeď nebo do ní vetřít mastnotu ještě hlouběji.

Rychlý úklid

Dalším skvělým způsobem, jak se zbavit skvrn na stěnách, stropech, a dokonce i podlahových lištách, je aviváž. Pomocí jednoho dílu vody a jednoho dílu aviváže vytvořte tolik čisticího prostředku, kolik chcete, a nalijte ho do rozprašovače. Nastříkejte na skvrnu a poté ji jednoduše setřete pomocí hadříku z mikrovlákna. Je to skvělá volba pro ty, kteří mají omezený rozpočet, nebo pro ty, kteří potřebují rychle uklidit. Pokud nemáte po ruce láhev s rozprašovačem, ve které byste si tento domácí čistič mohli vyrobit, můžete malé množství rozmíchat v misce a poté s ním navlhčit hadřík. Je nepravděpodobné, že by na zdi zanechával šmouhy nebo zbytky, a naopak zanechá za sebou příjemnou vůni.

Zdroje: House Digest

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 11.06.2024
Reklama
Reklama