Jak vypěstovat semena mrkve, jaké volit odrůdy

Jak vypěstovat semena mrkve, jaké volit odrůdy
Jak vypěstovat semena mrkve, jaké volit odrůdy. Mrkvová muška je nejčastějším a nejzávažnějším problémem spojeným s pěstováním mrkve. Červi mouchy vyžírají tunely skrz kořeny a ničí úrodu.

 

Jak si vypěstovat semena mrkve

Jako dvouletka mrkev kvete a nasazuje semena ve druhém roce. Produkce semen je energeticky náročný proces a rostlina mrkve čerpá ze sacharidů uložených v jejím kořeni – to znamená, že mrkev již není jedlá, jakmile rostlina začne produkovat semena. Pokud pěstujete volně opylované (ne F1) odrůdy mrkve, můžete jich pár nechat vykvést a nasadit semena, což vám ušetří nutnost kupovat čerstvá semena mrkve v následujícím roce. V mírnějších oblastech jednoduše nechte mrkev v zemi a mulčujte kolem základny rostlin, abyste ji ochránili před mrazem. Listy odumřou, ale na jaře znovu vyrostou a pak se vytvoří květy a semena. V chladnějších oblastech mrkev na podzim vykopejte, odstraňte listí a uložte. Na jaře je pak můžete znovu zasadit, aby vyrašily nové listy, květy a semena.

Pozor na květy

Dávejte pozor na květy mrkve a odstřihněte celou hlavu, když zhnědnou a uschnou. Pokračujte v sušení semen pod krytem (například v kůlně nebo skleníku), dokud zcela nevyschnou, a poté je rukama oddělte od rostliny. Semena můžete prosít, abyste odstranili plevy (odumřelé listy a stonky), ale pro klíčení to není nezbytně nutné. Po sklizni může semeno mrkve vydržet až tři roky.

Křížení s divokou mrkví

Mějte na paměti, že mrkev se může křížově opylovat s divokou mrkví (Daucus carota), která má malé, tenké, bílé kořeny. Je prakticky nemožné oddělit úrodu od divoké mrkve (doporučuje se vzdálenost kolem 500 m), takže když přijdete sklízet mrkev, dávejte pozor na bílé kořínky a ujistěte se, že si nešetříte jejich semena.

Rady pro nákup mrkve

Na výběr je obrovské množství mrkve se zaoblenými, krátkými a dlouhými kořeny, které se hodí do vašeho pěstebního prostoru Vyberte si otevřeně opylované (ne F1) odrůdy, pokud si chcete uchovat osivo pro použití v následujícím roce. Vyberte si kombinaci raných a hlavních odrůd plodin a prodlužte si období sklizně. Mrkev je většinou k dispozici ke koupi jako semena, ale některé společnosti nabízejí také rostliny během vegetačního období.

Odrůdy:

Amsterdam Forced 3 – vytváří krátké, válcovité kořeny

Autumn King 2 – klasická oranžová, pozdně dozrávající odrůda

Nantes – sladké, ideální na krájení

Parmex – mrkev s kulatými kořeny, ideální pro pěstování v květináčích

Purple Haze – tmavě fialová slupka obklopuje oranžovou dužinu

Resistafly – odolný vůči mrkvové mouše

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 14.06.2024
Reklama
Reklama