S jaký problémy se setkáte při pěstování cuket

S jaký problémy se setkáte při pěstování cuket
S jaký problémy se setkáte při pěstování cuket. Cukety jsou velmi oblíbené plodiny, ale když je pěstujete, můžete se setkat s rozmanitými potížemi. Jaká úskalí vás mohou čekat?

Žádné plody
K jevu, kdy rostlina nemá žádné plody, dochází, pokud rostlina má pouze samčí květy, které neprodukují plody. Produkce samčích květů je obvykle způsobena suchými podmínkami. Udržování půdy trvale vlhké by mělo problém vyřešit – nezapomeňte pravidelně hnojit vysokým obsahem potaše, abyste podpořili produkci květů. Můžete jíst samčí květy, které jsou pochoutkou v mnoha středomořských zemích a jsou vynikající plněné a pečené nebo smažené.

Slimáci a hlemýždi
Mladé rostliny cukety jsou extrémně zranitelné vůči slimákům a hlemýžďům a lze je přes noc zničit. Jakmile vysadíte, přidejte nějaký druh ochrany. Odraďte slimáky tím, že kolem základny stonku umístíte drcené vaječné skořápky nebo měděný kroužek, nebo použijte biologickou ochranu proti škůdcům. Jako poslední možnost použijte pelety proti slimákům šetrné k divoké zvěři.

Hnijící plody
Hniloba cukety je častým problémem ve vlhkém počasí. Často se šíří z odkvetlého květu až na konec samotné cukety. Nikdy nezalévejte rostliny shora – vždy nasměrujte vodu dolů na půdu kolem stonku. Během vlhkého počasí rostliny bedlivě sledujte a odstraňte všechny mokré květy z konce vyvíjejících se plodů.

Plíseň a padlí
Bílý práškový povlak na listech je tvořen šířícími se spórami hub. To ovlivňuje výkonnost rostliny, přičemž je ovlivněn růst, kvetení a plodnost. Zdravé rostliny jsou méně náchylné, proto se ujistěte, že jsou dobře rozmístěny a mají kolem sebe dobrou cirkulaci vzduchu. Mulčujte oblast, abyste zadrželi vlhkost v zemi a dali rostlinám pravidelnou zálivku. V okamžiku, kdy se objeví plíseň, okamžitě prořezejte a zničte postižené listy. Padlí šedé, nadýchaný porost na rostlinách neboli botrytida je běžná zejména ve počasí. Vyřízněte všechna postižená místa a odstraňte veškerý odumřelý porost na zemi. Při zalévání se vyvarujte stříkání listů.

Skladování cuket

Cukety se nejlépe používají čerstvé, ale lze je krátkodobě skladovat na chladném a suchém místě. Případně proměňte gluts v čatní nebo nakládané okurky.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 15.06.2024
Reklama
Reklama