Proč pěstovat cukety dohromady s kukuřicí?

Proč pěstovat cukety dohromady s kukuřicí?
Proč pěstovat cukety dohromady s kukuřicí? Jaké odrůdy cuket si vybrat? Důležitý je také správný výběr druhu cukety, Uvedeme ty nejhodnější pro váš záhon a s čím je sladit.

Pěstování cukety s kukuřicí

Cukety můžete pěstovat jako doprovodné rostliny k jiným plodinám, jako jsou fazole a kukuřice. Vzhledem k tomu, že se jim oběma daří ve stejných pěstebních podmínkách, jsou dobrými společníky a poskytnou vám dvě plodiny na jednom záhonu:

Jakou velikost květináče bych měl použít k pěstování cuket?

Chcete-li cuketu úspěšně pěstovat v květináči, musíte ji zasadit do co největšího květináče. Rostliny cukety zaujímají nadzemní plochu přibližně 1 m x 1 m s rozsáhlým kořenovým systémem. Vyberte si květináč, který je alespoň 45 cm široký a vysoký, a naplňte ho bezrašelinovým, půdním nebo víceúčelovým kompostem. Cukety je těžké uspokojit pokud jde o živiny, takže přidejte trochu dobře shnilého hnoje nebo zahradního kompostu, pokud nějaký máte. Udržujte rostlinu dobře zalévanou a po vyrašení květů ji každý týden přihnojujte hnojivem pro rajčata. Měla by dobře růst.

Pomoc! Moje cuketové listy žloutnou

Žluté listy na cuketách jsou obvykle způsobeny nedostatkem živin. Cukety jsou hladové rostliny, a proto potřebují bohatou a úrodnou půdu. V květináčích se mohou trápit, protože kompostu rychle docházejí živiny a rostliny nemají možnost najít další. Dejte svým cuketám dobré tekuté hnojivo z mořských řas, po kterém následuje vyvážené tekuté hnojivo (vždy dodržujte pokyny na obalu). Pokud máte přístup k dobře zetlelému hnoji nebo domácímu kompostu, můžete kolem základny rostliny přidat mulč, který pomůže dlouhodobě zvýšit živiny v půdě.

Skvělé odrůdy cukety k pěstování

Defender – těžká plodina se zelenými plody a dobrou odolností vůči chorobám

Gold Rush – s dlouhými, zlatožlutými plody

One Ball – zářivě žluté, kulovité plody mají krémovou dužinu

Tondo di Nizza – světle zelené ovoce velikosti tenisového míčku

Venus – kompaktní odrůda na terasu, ideální do květináčů

Cuketa – plodná, klasická zelená cuketa

Ambassador – vysoce výnosná odrůda, nese tmavě zelené plody s křupavou bílou dužinou, po dlouhou sezónu.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 09.06.2024
Reklama
Reklama