Klimatizace a topení potřebuje pravidelnou kontrolu

Klimatizace a topení potřebuje pravidelnou kontrolu
Klimatizace a topení potřebuje pravidelnou kontrolu. Udržet si v místnostech domu příjemné podmínky, ať už je horko nebo zima, může být mnohdy dost složité. Poradíme vám, jak na to.

Vzduch musí cirkulovat

Zkontrolujte svůj systém HVAC. Co si pod touto zkratkou vybavit? Doslovně přeloženo Heating, Ventilation and Air Conditioning, doslovně přeloženo topení, ventilace a klimatizace. Skrývá se pod tím systém, který ve vašem domově reguluje teplotu, kvalitu a vlhkost vzduchu. Tedy prvky topení, klimatizační jednotky a ventilace. V moderních domovech a kancelářích jsou tyto prvky propojené, velmi často řízené jako chytrá domácnost.  Důvodem je skutečnost, že teprve společné působení všech těchto prvků dokáže klima v místnostech správně vyladit. Jinými slovy řečeno, když topíte musíte také větrat a vzduch musí cirkulovat. Proto je nezbytné zaměřit se na správné fungování tohoto systému a jeho funkčnost pravidelně kontrolovat.

Pozor na podprůměrný výkon

70 % obytných systémů HVAC má podprůměrný výkon. Často se to ignoruje, i když systém vytápění, větrání a klimatizace (HVAC) je jednou z nejdůležitějších součástí ekosystému vašeho domova. Systém HVAC vám pomáhá udržovat pohodlí tím, že cirkuluje vzduch v celém domě a filtruje alergeny ve vzduchu. Systém HVAC je také to, co nám umožňuje udržovat příjemné vnitřní teploty odděleně od venkovního prostředí.

Když se systém porouchá

Mnoho majitelů domů si ani neuvědomuje, že jejich systém HVAC běží neefektivně, dokud úplně nepřestane fungovat nebo nezpůsobí zvýšení účtu za energii. V tomto okamžiku se mnoho majitelů domů obrátí na místní společnost HVAC, kde jim bude doporučeno zakoupit nový náhradní systém. Tento reaktivní přístup k údržbě systému HVAC vašeho domova je dražší a často se mu lze vyhnout. Systémy HVAC se obvykle nerozbijí přes noc, místo toho se v průběhu času pomalu stávají neefektivními s řadou malých poruch v celém systému.

Neváhejte vyrazit ven

Většina vzduchotechnických jednotek je "dělený systém". To znamená, že některé z vašich komponent jsou uvnitř a některé venku. Pro další krok ve vaší DIY kontrole HVAC se vydejte ven, abyste se ujistili, že kompresor a dmychadlo vaší venkovní jednotky jsou v dobrém stavu. Venkovní jednotku lze obvykle nalézt za nebo po straně domu na malé betonové desce. Pravidelná kontrola vám ušetří čas a peníze vydané za energie a nákup nového systému. Zjistíte také, zda vám někde teplo zytečně neutíká

Zdroje: Habitat

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 05.06.2024
Reklama
Reklama