Bazalka z vaší zahrádky bude skvěle chutnat

Bazalka z vaší zahrádky bude skvěle chutnat
Bazalka z vaší zahrádky bude skvěle chutnat. Bazalka poroste venku v horku a na slunci, takže je ideální pro výsev v květnu a skladování uvnitř, buď na okenním parapetu, nebo ve skleníku

Do květináče i do zahrady

Vysévejte bazalku přímo do květináčů nebo do zásobníků na semena pro pozdější přesazování. Bazalka je všestranná jednoletá bylina používaná do rajčatových omáček na těstoviny, pizzy, salátů a thajského kari. Patří do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Rostliny sladké bazalky mají tendenci dominovat regálům supermarketů, ale existuje mnoho dalších zajímavých druhů, které můžete vyzkoušet, když si vypěstujete vlastní.

Jak pěstovat bazalku

Semena bazalky vysévejte postupně od jara do léta, abyste měli nepřetržitou úrodu. Zasaďte do jednotlivých květináčů, když jsou rostliny dostatečně velké, aby se s nimi dalo manipulovat. Zalévejte střídmě, protože bazalka trpí, když je zemina příliš vlhká. Listy stříhejte nůžkami, stříhejte stonek těsně nad párem listů – rostlina se tak časem stane keřovitější a produktivnější.

Jak zasít semínka bazalky

Bazalku pěstujte v dobře odvodněné, úrodné půdě na teplém, velmi chráněném místě s dostatkem světla, ale nejlépe ne příliš přímým poledním sluncem, které může listy trochu spálit. Chcete-li získat kvalitní úrodu, která vydrží od časného jara do poloviny podzimu, je nejlepší pěstovat bazalku ve skleníku nebo na teplém a světlém parapetu. Začněte semínka bazalky pěstovat v květináčích s vlhkým kompostem bez rašeliny nebo kvalitním víceúčelovým kompostem na teplém (kolem 20 °C) světlém parapetu mimo přímé slunce. Zalévejte střídmě až do klíčení, poté zalévejte pouze v případě potřeby. Když jsou sazenice dostatečně velké, aby se s nimi dalo manipulovat, přesaďte je do jednotlivých květináčů naplněných půdním kompostem bez rašeliny smíchaným s víceúčelovým kompostem. Zaštípněte špičky, abyste podpořili keřovité rostliny.

Potřebuje slunné a chráněné místo

Rostliny bazalky v květináčích pěstujte od června do srpna uvnitř nebo venku na teplejších místech, v zemi nebo v nádobě, na slunném a velmi chráněném místě. Chcete-li rostliny aklimatizovat na venkovní podmínky, postavte je přes den ven na chráněné, lehce zastíněné místo a na noc přineste květináče s bazalkou zpět. Dělejte to denně po dobu asi dvou týdnů.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Pixabay.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 16.06.2024
Reklama
Reklama