Přestavba, renovace a restaurování domu: Srovnání

Přestavba, renovace a restaurování domu: Srovnání
Přestavba, renovace a restaurování domu: Srovnání. Přestavba mění účel prostoru, renovace ho opravuje, aniž by měnila jeho účel, a restaurování ho dává původního stavu replikami a původními materiály.

Zvažte různé faktory

Při rozhodování mezi těmito třemi způsoby rekonstrukce vašeho domu je třeba zvážit několik faktorů:

Náklady

Cena je obvykle určujícím faktorem, zejména při sestavování rozpočtu. Přestavba je dražší než renovace restaurování, protože může vyžadovat složitější elektrické, instalatérské nebo stavební práce. V závislosti na požadované práci může být renovace levnější než restaurování, někdy to ale bývá naopak, když třeba obtížné sehnat původní materiály používané před mnoha lety, které se třeba už nevyrábí.

Čas

Projekty přestaveb obvykle trvají déle než renovace a restaurování, protože vyžadují více práce. U renovací a restaurování se potřeba času liší. Renovace, která zahrnuje pouze vyčištění dřeva podlahy, zabere méně času než restaurování, které zahrnuje povrchovou úpravu podlah z tvrdého dřeva do původní podoby pomocí speciálních prostředků.

Práce

Restaurování a renovace se více zaměřují na vzhled vaší budovy nebo domova, zatímco přestavby se soustředí na proměnu prostoru. Při restaurování vyměníte původní kování a podlahu. Když provádíte renovaci, můžete provádět kosmetické aktualizace a upgradovat spotřebiče, příslušenství a technologie. Pokud se potřebujete zaměřit na více než kosmetické změny, můžete si vybrat přestavbu, která zcela promění prostor

Přizpůsobení

Přestavba vám poskytuje největší flexibilitu designu a možnosti přizpůsobení. Můžete začít od nuly a přepracovat místnost nebo prostor. Renovace nabízejí určité možnosti přizpůsobení, ale jsou hlavně estetické. Restaurování nabízí méně možností přizpůsobení, protože se zaměřuje na obnovení budovy nebo místnosti do původního stavu.

Zdroje: Design Blenz

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 17.06.2024
Reklama
Reklama