Proti roztočům pomůže úklid i nižší teploty

Proti roztočům pomůže úklid i nižší teploty
Proti roztočům pomůže úklid i nižší teploty. Zbavit se roztočů pomůže pravidelné uklízení i snížení teplot a vlhkosti v bytě.  

Často vysávejte

Vysávejte tak často, jak jen můžete – ideálně denně, ale alespoň jednou týdně – abyste minimalizovali prašnost ve vaší domácnosti. Zejména koberec by měl být často vysáván, pokud ho nemůžete vyprat. Použijte vysavač s HEPA filtrem nebo dvouvrstvým mikrofiltračním sáčkem, abyste zadrželi prach, který zachytí. Parní čištění koberců také zabije roztoče, pokud napařovač dosáhne alespoň 90 °C. Můžete si to naplánovat sezónně, pokud budete pravidelně vysávat. Čalouněný látkový nábytek také přitahuje prach a roztoče. Chcete-li snížit počet roztočů, zvolte nábytek s tvrdým povrchem nebo použijte pratelné potahy. Nezapomeňte čalounění vysávat alespoň jednou týdně a sezónně používejte parní čistič k hubení roztočů. Parní čistič vždy vyzkoušejte na nenápadném místě, abyste se ujistili, že je bezpečné jej používat na potahové látce.

Nižší pokojové teploty

Udržování nízké teploty ve vašem domě nezabrání roztočům, ale zabrání jim v rychlém rozmnožování a množení. Roztočům se daří při vyšších teplotách. Chcete-li je minimalizovat, nastavte teplotu ve svém domě ne vyšší než 20 °C. Uzavření přívodů tepla do místnosti, kde nutně teplo nepotřebujete, jako je například náhradní ložnice, může také pomoci minimalizovat populaci roztočů.

Snižte vlhkost v domácnosti

Roztoči milují vlhkost. Zatímco zapařenou koupelnu lze obvykle rychle zbavit vlhkosti pomocí větracího ventilátoru, k úrovni vlhkosti v domě mohou přispívat i jiné faktory – včetně netěsných oken, vlhkých prostor pro procházení a nesprávně zavedeného potrubí. Pro kontrolu roztočů použijte vlhkoměr k určení úrovně vlhkosti a podle potřeby ji upravte, abyste ji udrželi pod 50 %. Úrovně vlhkosti lze snížit použitím odvlhčovače; otevírání oken v suchých, větrných dnech; instalací bariér proti vlhkosti. Ujistěte se také, že ventilační otvory a ventilátory fungují správně.

Odstraňte těžké okenní závěsy

Pokud máte těžké závěsy nebo jiné zakrytí oken, které nelze často prát, zvažte jejich odstranění. Jinak se z nich pravděpodobně stanou lapače prachu – a následně roztočů. Místo toho se rozhodněte pro závěsy, které lze prát v pračce, nebo dřevěné žaluzie, na které lze pravidelně utírat prach. Mnoho záclon s podšívkou, které lze prát v pračce, nabízí soukromí stejně dobře jako těžké závěsy. Nebudete tedy muset obětovat styl a funkci pro minimalizaci roztočů.

Zdroje: The Spruce

Zdroje foto: Freepik,.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 24.06.2024
Reklama
Reklama