Další typy podlah rodinného domu

Další typy podlah rodinného domu
Další typy podlah rodinného domu. Při stavbě rodinného domu můžete uplatnit nejenom se základní typy podlah, ale také jejich velmi rozmanité variace. Které to jsou?

Žebrovaná podlaha

Žebrované podlahy používají mělké nosníky s úzkými roztečemi nebo žebra spíše než hluboké nosníky se širokými rozestupy. Žlabové podlahy jsou žebrovány pouze v jednom směru, zatímco kazetové nebo vaflové podlahy jsou pokládány ve dvou směrech. Žebrované podlahy mají větší potenciál rozpětí a zatížení na jednotku hmotnosti než ploché deskové konstrukce.

Žebrovaná podlaha s dutým dnem

Jedná se o žebrovanou litou podlahu s trvalým bedněním ve formě dutých hliněných nebo betonových nádob. Tím se vytvoří plochý podhled, který umožňuje přímou aplikaci omítky nebo suchého obložení. Dutiny lze použít k uložení technických zařízení budov s malým průměrem v celkové hloubce desky. Nejběžnější formouje jednosměrné rozpětí podlahy, i když je možné i obousměrné překlenutí.

Zdvojená podlaha

Zdvojená podlaha (někdy označovaná jako přístupová podlaha nebo vyvýšená přístupová podlaha) je podlaha vytvořená nad pevnou podlahovou deskou, která mezi nimi ponechává otevřenou prázdnotu. Toto prázdné místo lze použít k distribuci technických zařízení budovy. Zdvojené podlahy se často nacházejí v kancelářích nebo v prostorách, které mají vysoké nároky na informační a komunikační infrastrukturu, jako jsou datová centra.

Podlaha s přetlakovými komorami

Přetlakové komory jsou vzduchové oddíly nebo komory umístěné buď nad zavěšenými stropy, v mezeře mezi stropem a podlahovou deskou, nebo pod zdvojenými podlahami v mezeře mezi zdvojenou podlahou a podlahovou deskou. Jsou součástí ventilačního systému budovy.

Plovoucí podlaha

Plovoucí podlaha je podlaha, která není připevněna k vrstvě pod ní. Plovoucí podlahy jsou běžné zejména při rekonstrukcích a lze je použít ke zlepšení tepelné nebo zvukové izolace podlahové konstrukce.

Odpružené podlahy

Odpružené podlahy se používají pro aktivity, jako je tanec, halové sporty a víceúčelové haly, kde jsou žádoucí specifické vlastnosti tlumení nárazů a návratnosti energie, aby se snížil výskyt zranění, která mohou být důsledkem opakovaných nárazů nebo pádů. Mohou také pomoci maximalizovat výkon.

Oddělovací podlaha

Termín "oddělovací podlaha" se obecně používá k popisu podlahy navržené tak, aby omezovala průchod zvuku mezi prostory nad a pod nií.

Zdroje: Design Buildings

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 25.06.2024
Reklama
Reklama