Co je to plovoucí podlaha a jak se zhotoví?

Co je to plovoucí podlaha a jak se zhotoví?
Co je to plovoucí podlaha a jak se zhotoví? Plovoucí podlaha, která není připevněna k vrstvě pod ní. Plovoucí podlahy mohou být vyrobeny z různých materiálů.

Materiály a jejich upevnění

Plovoucí podlaha se může skládat z rozmanitých druhů materiálů jako jsou dřevěná prkna nebo desky, dřevotříska, laminátové podlahy a některé druhy dlaždic. Tyto materiály mohou být vzájemně lepeny, zacvaknuty nebo jinak upevněny, ale nejsou připevněny k podkladové vrstvě pod ní (což může být například konstrukční podlaha, podložka, konstrukce podlahového vytápění nebo akustická či tepelná izolace).

Nejde o zdvojenou podlahu

Plovoucí podlaha není totéž, co zdvojená podlaha (někdy označovaná jako přístupová podlaha nebo zdvojená přístupová podlaha), což je podlaha vytvořená nad pevnou podlahovou deskou, ale s otevřenou mezerou mezi těmito dvěma, ve které může být rozvedeno technické vybavení budovy.

Snazší pokládka

Pokládka plovoucích podlah může být snazší, rychlejší a levnější než pevná podlaha a lze ji snadněji odstranit, například pokud je potřeba přístup k samotné podlahové konstrukci nebo k podlahové dutině či stropu, kde by mohly být instalovány inženýrské sítě. Mohou být méně hluboké než jiné typy podlah a způsobit menší poškození podkladu pod nimi. Obecně se mohou přizpůsobit určitému pohybu mezi podlahou a podkladem, například při změně vlhkosti v místnosti. To vyžaduje, aby po obvodu podlahy, mezi ní a stěnou nebo soklovou lištou, byla ponechána mezera. Tyto mezery mohou být vyplněny pružnou výplní nebo skryty pod okrajovou lištou nebo soklem.

Jak drží na místě?

Plovoucí podlahy drží na místě díky své vlastní hmotnosti, hranicím místnosti, ve které jsou položeny, úchytům mezi prvky plovoucí podlahy a tření mezi plovoucí podlahou a  podkladem.

Mohou se pohybovat

Protože však nejsou upevněny, mohou se při zatížení, například při chůzi, pohybovat, zejména na okrajích. To může vést k delaminaci, praskání nebo oddělení spár, stejně jako k rozdílnému pohybu mezi podlahou a podkladem. Tam, kde dochází k výraznému pohybu, například pokud podlaha zvlhne a roztáhne se, mohou být plovoucí podlahy náchylné k vybočení nebo prohnutí.

Mohou vydávat dutý zvuk

Plovoucí podlahy mohou být hlučné, někdy vržou při zatížení a při chůzi mohou vydávat dutý zvuk ve srovnání s pevnějším zvukem, který zažíváte při chůzi po pevné podlaze. Mnohé z těchto potenciálních problémů lze zmírnit instalací kvalitní podložky. Poznámka: Odpružené podlahy, které jsou navrženy tak, aby poskytovaly specifické vlastnosti tlumení nárazů a návratnosti energie vhodné pro tanec a sport, jsou zpravidla plovoucí podlahy.

Zdroje: Design Buildings

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 29.06.2024
Reklama
Reklama