Jak čistit koberec párou?

Jak čistit koberec párou?
Jak čistit koberec párou? Pokud máte napařovač oděvů nebo parní mop, který se obvykle používá na podlahy s tvrdým povrchem, lze jej použít k čištění koberce.  

Použijte jedlou sodu a sůl

Čistit koberec párou můžete poté, co jste vysáli a předem ošetřili skvrny. Postupujte podle stejných kroků jako při míchání jedlé sody a soli. Posypte koberec směsí a poté použijte páru místo studené vody, abyste směs navlhčili.

Začněte napařovat koberec

Pokud používáte napařovač oděvů, držte hlavu napařovače asi 15 cm od koberce. Pokud používáte parní mop, použijte hlavici mopu z mikrovlákna nebo nástavec na koberec k přejetí směsi jedlé sody na koberci. Nechte páru zcela navlhčit koberec. Pomocí kartáče zapracujte vlhkou směs do vláken. K absorpci uvolněných nečistot použijte staré ručníky nebo utěrky z mikrovlákna. Nechte koberec zcela vyschnout a vysajte všechny zbytky, které v koberci zůstaly.

Další tipy, jak udržet koberec déle čistý

Umístěte rohožky ven a dovnitř všech vchodových dveří, abyste zachytili nečistoty. U dveří si sundejte boty, abyste zabránili zajetí nečistot. Vysávejte několikrát týdně a skvrny okamžitě ošetřete. Vyměňte nebo vyčistěte filtry HVAC, abyste zachytili prachové částice cirkulující ve vzduchu dříve, než dopadnou na koberec. Udržujte svůj vysavač dobře udržovaný a čistý, aby správně fungoval. Pokud máte domácí mazlíčky, často je kartáčujte a koupejte, abyste ochránili koberce.

Jak často by se měly koberce vysávat?

Vysávejte koberce alespoň jednou týdně, a pokud máte děti nebo domácí mazlíčky, zvyšte vysávání na dvakrát týdně.

Kdy by se měly koberce hloubkově čistit?

Naplánujte si hloubkové čištění koberců každých šest měsíců, ať už si je vyčistíte sami párou, nebo si najmete profesionální čističe koberců.

Jaká je průměrná životnost koberce?

Koberec může vydržet pět až deset let v závislosti na použití a typu. Oblasti s vysokým provozem nevydrží tak dlouho jako šetrně využívané místnosti.

Zdroje: The Spruce

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 02.07.2024
Reklama
Reklama