Jak si zajistit vlastní úrodu ředkviček?

Jak si zajistit vlastní úrodu ředkviček?
Jak si zajistit vlastní úrodu ředkviček? Ředkvičky rychle dozrávají, snadno se pěstují a jsou téměř bez škůdců, dodávají salátům peprný nádech. Když budete mít svoji úrodu, zajistíte si přísun vitamínů.

Zeleninovým salátům dodají šmrnc

Ředkvičky mohou být také pěstovány jako doprovodné rostliny k jiným plodinám. Snadno se pěstují a jsou chutným doplňkem salátů nebo křupavou a křupavou svačinkou samy o sobě. Na výběr je mnoho různých druhů ředkviček, letních i zimních. Ředkvičky rychle klíčí a jsou připraveny ke sklizni během několika týdnů.

Jak pěstovat ředkvičky

Semena ředkviček vysévejte přímo do dobře připraveného záhonového lůžka. Semenáčky, které rostou těsně vedle sebe, vyjednoťte a v suchých podmínkách pravidelně zalévejte. Sklizeň po třech až šesti týdnech.

Více o pěstování ředkviček:

Ředkvičky vysévejte každých několik týdnů přes léto, abyste měli pravidelně úrodu. Semena lze vysévat přímo do teplé půdy, a to buď do záhonů, nebo do nádob a pěstebních pytlů. Ředkvičky preferují teplou půdu a pro zdravý růst potřebují dostatek vláhy, proto pravidelně zalévejte. Pokud jsou sazenice vysety blízko sebe, vyjednoťte je, abyste podpořili jednotlivé rostliny k tvorbě kořenů.

Sklizeň ředkviček

Při jednocení můžete mladé listy přidat do salátů. Pokud je pěstujete pro křupavé kořeny, letní ředkvičky by měly být připraveny ke sklizni asi po třech až šesti týdnech – pokud je necháte příliš dlouho v zemi, rychle zdřevnatí. Zimní kultivary lze sklízet od listopadu. Letní ředkvičky jezte jako mladé kořeny čerstvé ze sběru, ale zimní ředkvičky můžete nechat v zemi a sklízet podle potřeby nebo skladovat na chladném a suchém místě.

Problémy a škůdci při pěstování

Mladé listy ředkviček jsou magnetem pro slimáky a hlemýždě, proto po zasetí semen chraňte.

Listy mohou být také napadeny blechou – hledejte díry v listech. Nejlepší metodou prevence je pěstování pod zahradnickým rounem. Přidejte také hnojivo, protože silné rostliny budou schopnější odradit škůdce. Pěstujte ředkvičky mezi řádky jiných, pomaleji rostoucích plodin – váš řádek ředkviček pomůže potlačit nežádoucí plevel.

Odrůdy ředkviček k vyzkoušení

Francouzská snídaně – RHS AGM, oblíbená letní ředkev s válcovitými červenými a bílými kořeny

Diana – kulovitá, fialová a bílá odrůda

Ping Pong RHS AGM – kulaté, bílé kořeny, mírně jemnější chuti

April Cross – dlouhé bílé kořeny dlouhé až 30 cm, známé jako japonské Mooli, tato zimní odrůda je vhodná do salátů nebo smažených hranolků

Marabelle AGM – drobnolistá, jasně červená, kulatá odrůda

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 04.07.2024
Reklama
Reklama