Pěstování tuřínu: Řešení problémů a sklizeň

Pěstování tuřínu: Řešení problémů a sklizeň
Pěstování tuřínu: Řešení problémů a sklizeň. Tuřín trpí stejnými škůdci a chorobami jako ostatní zelenina z čeledi brukvovitých.

Jací škůdci ničí zeleninu

Molice a mšice se živí šťávou z listů tuřínu, což způsobuje zakrnělý růst, vadnutí a uhynutí rostliny. Je to zvláště nebezpečné pro sazenice. Síťovina nebo zahradnické rouno pomůže zabránit tomu, aby se mouchy dostaly ke kořenům. Proti mšicím fungují slunéčka sedmitečná, která se jimi živí. Dřepčíci dělají malé dírky v listech a způsobují, že poškozená místa hnědnou. Pěstování rostlin pod zahradnickým rounem a udržování vlhké půdy může pomoci zabránit jejich napadení. Pomůže také dobré hnojivo, protože silné rostliny se lépe vyrovnají se škůdcem.

Co natropí plíseň

Plíseň postihuje listy, způsobuje jejich scvrkávání a vyskytuje se v suchých podmínkách, proto udržujte rostliny dobře zalévané. Choroba kořenů způsobuje otoky a deformace kořenů a listy zase zežloutnou a zvadnou. Neexistuje žádný skutečný lék, kromě toho, že se vyhnete pěstování tuřínu v půdě, kde se tato choroba vyskytla.

Jak sklízet tuřín

Sklízejte tuříny, když jsou mladé a malé – asi o velikosti golfového míčku. Pokud pěstujete větší odrůdy jako hlavní plodiny, lze je sklízet podle potřeby; Ale chuť je méně sladká a dužina méně křehká, čím déle zůstávají v zemi. Nezapomeňte, že můžete sklízet a jíst i listy jako zeleninu.

Jak skladovat tuřín

Tuřín se dobře skladuje, a proto býval zimní stálicí. Mladý tuřín je však nejlepší jíst čerstvý, abyste si vychutnali sladkost křehkých kořenů.

Společné pěstování

Pokud mezi tuříny pěstujete lichořeřišnici, může to odlákat bělásky a jejich larvy od vašich plodin. Máta může také pomoci odradit dřepčíky. Chcete-li pomoci svému tuřínu bojovat proti kyjovitým kořenům, můžete zlepšit odvodnění a učinit půdu zásaditější přidáním vápna, ve kterém se viru nebude dařit.

Odrůdy tuřínu k pěstování

Purple Top Milan – Oblíbená raná odrůda, která velmi rychle roste. S bílými plochými kořeny a atraktivními fialovými vrcholy je známý svou dobrou chutí

Tokyo Cross RHS AGM – Jedná se o rychle rostoucí, ranou odrůdu s malými bílými kořeny, které jsou připraveny ke sklizni 35 dní po výsevu

Green Globe – Hlavní odrůda, která je také vhodná pro tuřín. Kořeny jsou bílé a kulaté

Sněhová koule – Bílý, kulatý tuřín se sladkou chutí. To vám poskytne stálý přísun kořenů od začátku léta až do zimy

Oasis RHS AGM – Letní nebo časná odrůda, s bílými kořeny odolná vůči virům. Kořeny se dají jíst syrové nebo vařené.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com

 

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 10.07.2024
Reklama
Reklama