Pozor na housenky
Zakryjte své rostliny zelí jemnou síťovinou, abyste odradili housenky, a navlékněte několik starých CD, abyste odradili ptáky. Kyjovitý kořen je plísňové onemocnění, které postihuje kořeny zelí a jiných košťálovin, včetně růžičkové kapusty, květáku, tuřínu. Kořeny otečou a zdeformují se a rostlina zakrní. Je obtížné jej úplně odstranit z půdy, ale existuje spousta způsobů, jak tomu zabránit.
Jak sklízet zelí
Asi po 20 týdnech zelí nakrájíme ostrým nožem. Je dobré nechat 10 cm dlouhý stonek, protože z něj můžete získat menší, druhou úrodu. Jednoduše nařízněte mělký kříž do pařezu, abyste podpořili tvorbu menšího zelí.
Příprava a vaření zelí
Zlikvidujte všechny vnější listy. Z listů vyřízněte tvrdé středové stonky. Dobře omyjte, poté nastrouhejte a použijte syrové do salátů a salátu coleslaw, nakládané v kysaném zelí, dušené jako přílohu s kouskem másla, ale nikdy nevařené příliš, protože chuť a vůně zhořknou. Vodu z vaření zelí, která je plná vitamínů, minerálů a chuti, si šetřete na přípravu výživných polévek nebo omáček.
Skladování zelí
Zelí se nejlépe konzumuje ihned po sklizni, ale zimní i červené zelí lze skladovat na chladném místě.
Druhy zelí k vyzkoušení
Zelí je seskupeno podle toho, kdy je připraveno ke sklizni.
Jarní zelí (vysévané koncem léta) vytváří volné listy nebo kuželovité hlávky. Letní zelí (vysévané brzy na jaře) má velké kulaté hlávky. Podzimní zelí (vysévané koncem jara) má velké kulaté hlávky. Zimní zelí (vysévané na jaře) zahrnuje vrásčité listy.
Odrůdy k pěstování
Early Of All – kompaktní, světle zelené hlávky připravené ke sklizni od července
Langedijk – menší hlavičky s bílým srdcem pro použití na podzim a v zimě
Primero – černofialové letní zelí
Savoy King – podzimní/zimní zelí, mrazuvzdorné
Zdroje: Gardeners World
Zdroje foto: Freepik.com