Izolace potrubí a stropní izolace v domě

Izolace potrubí a stropní izolace v domě
Izolace potrubí a stropní izolace v domě, Pokud zjistíte úniky tepla, měly byste věnovat pozornost dostatečné izolaci v domě. Rekonstrukce se v této oblasti z dlouhodobého hlediska vyplatí.

Izolujte prostory s potrubím

Pokud jsou potrubí ve vašem domě umístěna v neklimatizovaném prostoru, utěsněte je a izolujte. Pokud stavíte nový dům, umístěte potrubí do klimatizovaného prostoru, abyste se vyhnuli energetickým ztrátám spojeným s většinou potrubních systémů.

Stropní izolace

Správná izolace stropů umožní, aby teplota stropu zůstala blíže pokojové teplotě, což zajistí rovnoměrné rozložení teploty v celém domě. Ve stropech si musíte zajistit prostor mezi střešním pláštěm a samotným stropem pro dostatečnou izolaci a větrání. Toho lze dosáhnout použitím příhradových trámů, nůžkových příhradových trámů nebo dostatečně velkých krokví. Například stropy katedrály postavené s krokvemi 2x12 mají prostor pro standardní 25 cm široké trámy (R-30) a ventilaci. Možností jsou také nevětrané (konstrukce horké střechy). Konstrukce horké střechy umožňuje instalaci většího množství izolace do dutiny střechy, protože odpadá potřeba větracího prostoru. Je důležité, aby dutina střechy byla zcela vzduchotěsná od klimatizovaného prostoru pod ním, aby se zabránilo pronikání vlhkosti a degradaci střechy.

Jak zajistit propustnost

Často se používá fóliová izolace, protože dodává propustnost, které je vyžadována pro použití ve stropech bez podkroví. Mezi izolaci a střešní krytinu by měla být instalována odvzdušňovací přepážka, aby byl zachován ventilační kanál. Zvažte použití lišt R-30 s vysokou hustotou, které jsou stejně silné jako latě R-25, ale vejdou se do rámu 2x10. Pod krokve můžete také přidat izolaci z tuhé pěny, která přidává hodnotu R a eliminuje tepelné mosty přes dřevěné krokve. Izolace z tvrdé pěny však musí být při použití uvnitř budovy pokryta protipožárním materiálem. Sádrokartonová deska silná 1.25 cm je obvykle dostačující, ale před instalací se poraďte s odborníkem.

Zdroje: Energy

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 06.07.2024
Reklama
Reklama