Jak a proč izolovat základy domu?

Jak a proč izolovat základy domu?
Jak a proč izolovat základy domu? Když stavíte dům, neobejdete se bez správné izolace jeho základů, a to z řady důvodů. Proto byste izolování této části domu měli věnovat pozornost.

Proč izolovat základy domu?

Kromě snížení nákladů na vytápění udrží správně izolovaný základ v podzemních místnostech dobré prostředí a zabrání vzniku problémů s vlhkostí, napadení hmyzem a infiltrací radonu.  V nové výstavbě zvažte použití stavebních technik, které zajistí jak kvalitní základovou konstrukci, tak izolaci, jako jsou izolační betonové formy a izolační betonové bloky. Během procesu výstavby domu mnoho stavitelů izoluje vnější stranu základových zdí před zasypáním. Tato strategie je možná, ale nepraktická a rušivá pro již postavené domy. Výběr optimálních materiálů pro izolaci a její umístění v základech se liší, proto se poraďte s místním odborníkem, pokud plánujete stavět nový dům. Poradí vám nejlepší možnosti v daném klimatu.

Izolace průchozích prostor

Způsob izolace základů domu závisí na tom, zda budou větrané nebo nevětrané. Většina stavebních předpisů vyžaduje větrací otvory, které pomáhají odstraňovat vlhkost. Mnoho stavebních profesionálů ale uznává, že vybudování nevětraného průchozího prostoru (nebo uzavření větracích otvorů poté, co průchozí prostor po výstavbě vyschne) je lepší volbou v domácnostech v horkém a vlhkém podnebí, a to s pomocí správné kontroly vlhkosti a venkovních odvodňovacích technik.

Izolujte základové zdi

Pokud máte nebo budete mít nevětraný základ, nejlepším přístupem je utěsnit a izolovat základové zdi spíše než podlahu mezi základovým a obytným prostorem domu. Tato strategie má tu výhodu, že potrubí zůstává v klimatizovaném prostoru domu, takže tyto stavební prvky nevyžadují izolaci pro dobrou energetickou účinnost nebo ochranu proti zamrznutí. Nevýhodou této strategie je, že hlodavci, škůdci nebo voda mohou poškodit izolaci a prostor musí být vybudován jako vzduchotěsný a je nutné udržovat vzduchovou bariéru. Důležité je zakrýt základovou desku silnou parotěsnou zábranou, abyste snížili vlhkost vstupující do domu ze země. Pokud nebudete udržovat vzduchotěsnou bariéru v základu, je dobré mít izolované přístupové dveře v obvodové stěně.

Zdroje: Energy

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 05.07.2024
Reklama
Reklama