Jak postavit kouřovou komoru komína?

Jak postavit kouřovou komoru komína?
Jak postavit kouřovou komoru komína? Když jste si podle předpisů naplánovali komín pro spotřebiče, které budete ve svém domě používat a musíte je odvětrávat, nastal čas pustit se do stavby.

První krok

Kupte si veškerý materiál potřebný pro stavbu komína. I když se množství bude trochu lišit, v závislosti na typu, umístění a výšce vašeho komína měli, byste mít při zahájení stavby po ruce všechny zásoby, abyste nemuseli práce v nevhodný okamžik přerušovat.

Jak na kovový komín

Při instalaci kovového komína budete potřebovat lemování, prefabrikovanou komínovou skříň, komínovou hlavici, prefabrikované komínové části a komínové střešní výztuhy. Při průchodu stěnou nebo stropem byste měli použít část zdí, která jsou hodnoceny jako průchozí stěny, aby nehrozilo, že se vaše stěna nebo střecha vznítí. Vše určují normy ČSN 73 4201 a ČSN 73 4210 a požární předpisy. U prefabrikovaného kovového krbu je kouřová komora téměř k nerozeznání od zbytku komína.

Jak na zděný komín

Při stavbě zděného komína budete muset zakoupit cihly a zdivo, připravit maltu, podpěrné kusy (jako je výztuž), oplechování, čepici a neobejdete se bez zednického nářadí.

Zděný komín od základů
Máte materiál a znáte postup, nyní postavte kouřovou komoru. Budete muset začít stavět komín od základů. U zděného komína to obvykle znamená, že budete stavět komín přímo z horní části krbu (pokud je komín navržen tak, aby odvětrával krb), z cihel, které jsou podobné cihle, která jste použili ke stavbě krbu.

Maltovou směs budete muset smíchat s vodou, aby měla konzistenci hustého arašídového másla. Jakmile bude mít správnou konzistenci, použijete zednickou stěrku k nanesení malty na každou cihlu, než ji umístíte do správné pozice. Na každou cihlu musíte nanést tolik malty, aby jí trochu vytékalo spárami, což zaručuje, že celá plocha mezi cihlami je vyplněna maltou.

Při stavbě stěn komína z cihel se ujistěte, že je všude vodorovný. Vezměte na ověření vodováhu. Zkontrolujte také olovnicí, zda jsou všechny stěny ve svislé. Dále sledujte, zda jsou v každé řadě cihel všechny cihly zarovnány s druhou.

Pevný základ je podstatný

Komín by měl být postaven na velmi pevném základě. Pokud nestavíte na stávajícím krbu nebo základně, možná budete muset vyrobit na povrchu železobetonovou podložku, na kterou se má komín stavět.

Zdroje: wikiHow

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 16.07.2024
Reklama
Reklama