Sklizeň fazolí
Chcete-li získat lahodné, jemné fazole, sbírejte je, jakmile jsou dostatečně velké na to, abyste je mohli jíst (asi po osmi týdnech). Odstřihněte je nůžkami. Pravidelný sběr povzbuzuje rostlinu, aby produkovala více fazolí.
Skladování fazolí
Pokud nechcete hned sníst celou úrodu, blanšírujte fazole dvě minuty ve vroucí vodě a zmrazte.
Příprava a použití fazolí
Nikdy nejezte syrové lusky. Lehce je poduste a podáváme s kouskem másla. Vařené fazole můžete přidat i do salátů. Sušené fazole musí být namočené alespoň na pět hodin, poté krátce je vařte asi hodinu, než se přidají do polévek a kastrolů.
Fazole: škůdci a choroby
Dávejte si pozor na slimáky, kteří rádi požírají mladé rostliny. Odradte je drcenými vaječnými skořápkami nebo aplikujte háďátka. Na rostlinách fazolí můžete spatřit ploštice. Jedná se o neškodné brouky, kteří nepoškodí vaši úrodu.
Jak sušit francouzské fazole
Lusky nechte na rostlině přirozeně uschnout. Nebo, pokud se počasí změní na vlhké, vykopejte celou rostlinu a pověste ji vzhůru nohama na teplém a vzdušném místě, aby uschla. Vyprázdněte lusky a uložte fazole do sklenic na chladném a tmavém místě.
Odrůdy fazolí k pěstování
Zakrslé fazole:
Borlotto – barevné zralé lusky, které jsou ideální pro sušení. Fazole mají příjemnou texturu a chuť
Purple Teepee – bohatá úroda nápadných fialových lusků o délce až 15 cm
Sonesta – pěkné žluté fazole bez provázků, které dorůstají délky až 13 cm
Popínavé fazole:
Borlotto Lingua di Fuoco Nano– italská odrůda s nádhernými lusky postříkanými červenou barvou
Hunter – velké porosty plochých lusků dlouhé až 20 cm a s dobrou odolností vůči chorobám
Sansoucy – produkuje fazole vysoko nad listy, výška 45 cm, délka 30 cm
Zdroje: Gardeners World
Zdroje foto: Freepik.com