Jaké odrůdy hrachu vybrat pro pěstování?

Jaké odrůdy hrachu vybrat pro pěstování?
Jaké odrůdy hrachu vybrat pro pěstování? Domácí, čerstvě sklizený hrášek je sladký a chutný, lepší než ten, který si můžete koupit. Jak si ho vypěstovat?

Nejchutnější hrách je ten vlastní

Hrách je plodina, která se snadno pěstuje, přičemž popínavé a zakrslé odrůdy zabírají relativně málo půdního prostoru, a pokud zasejete několik šarží, můžete sklízet po celé léto. Chcete-li si vychutnat hrášek v jeho nejsladší podobě, musíte si ho sami vypěstovat a jíst ho čerstvě utržený. Naštěstí se hrách snadno pěstuje, i když je často nejbezpečnější začít s jeho předpěstováním v interiéru.

Různé druhy hrachu

Existuje několik druhů hrachu – hrách na loupání (neboli "zahradní hrách"), nebo cukrové lusky – všechny se pěstují podobným způsobem. Rostliny se dodávají v různých velikostech, od vysokých odrůd, které dosahují 1,8 m, až po trpasličí odrůdy s pouhými 45 cm, takže máte na výběr možnosti pro všechny pozemky. Od časného jara vysévejte malé dávky každých několik týdnů pro letní a podzimní sklizeň a pravidelně sbírejte lusky, abyste podpořili tvorbu dalších. Můžete také sklízet mladé výhonky hrachu a přidávat je do salátů.

Nečekaná rozmanitost

Hrách je rozmanitější, než byste čekali – existuje zahradní hrách, cukrové lusky; zelené, žluté nebo fialové lusky. Jde o vysoké, střední nebo zakrslé rostliny, rané odrůdy a odrůdy plodící v hlavní sezóně. Takže si vyberte – nebo ještě lépe, proč jich nevypěstovat hned několik? Odrůdy hrachu na loupání produkují buď hladký, nebo vrásčitý hrášek. Hladké odrůdy jsou odolnější, takže jsou lepší pro časné výsevy. Vrásčité odrůdy jsou určeny k pozdnímu jarnímu nebo letnímu výsevu a mají sladší chuť. Odrůdy jsou klasifikovány jako rané nebo hlavní plodiny, které rostou postupně do výšky a jejich sklizeň trvá déle:

První časné – výsev od března do začátku června, se sklizní začínáme asi za 12 týdnů

Druhé časné – výsev od března do června, se sklizní začíná za 13–14 týdnů

Hlavní plodiny – vysévejte od března do června, se sklizní začněte za 14–16 týdnů

Druhy pro větší úrodu

Některé odrůdy produkují obzvláště dlouhé lusky, které obsahují až 10 kuliček hrachu pro větší celkovou úrodu.  Odrůdy cukrových lusků, které se sbírají před dozráním hrachu, se pěstují nejsnáze a mají tendenci produkovat větší kuličky. Existuje několik zvláště dekorativních odrůd s fialovými nebo žlutými lusky a fialovými nebo modrými květy.

Odrůdy morkového tuku se pěstují do plné zralosti a suší se pro použití do dušených pokrmů nebo pro výrobu hrachové kaše. Odrůdy Petit pois mají velmi malý hrášek sladké chuti.

Některé odrůdy se dokonce pěstují spíše pro výhonky než pro lusky, a lze je pěstovat i na slunném parapetu.

Zdroje: RHS

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 24.07.2024
Reklama
Reklama