Péče o rostliny růžičkové kapusty

Péče o rostliny růžičkové kapusty
Péče o rostliny růžičkové kapusty. Od dubna do začátku června, ale i později přesaďte mladé rostliny z místa výsevu na záhon, když jsou vysoké 10–15 cm.

Zajistěte hluboké zakořenění

Den před přesazováním mladé rostliny dobře zalijte. Připravte si vhodnou půdu. Ujistěte se, že půdu dobře zpevníte, protože z růžičkové kapusty vyrostou vysoké rostliny s těžkými vrcholy, které je třeba dobře ukotvit v zemi, aby odolaly zimním vichřicím. Mladé rostliny opatrně zvedněte, snažte se nenarušit kořeny, a poté je zasaďte do nové výsadbové jámy hlouběji než dříve, s nejnižšími listy na povrchu půdy, abyste zajistili, že zakoření hluboko. Dobře půdu v okolí rostliny zpevněte.

Pravidelná zálivka je důležitá

Rozmístěte rostliny 60 cm od sebe, se 75 cm mezerou mezi řadami. Tento široký rozestup je klíčový, aby rostliny měly dostatek světla a vzduchu, což jim pomáhá úspěšně růst a odrazuje houbové choroby. Nenechte zlákat k tomu sázet je blíže k sobě. Mladé rostliny po přesazení dobře zalijte, poté pokračujte v pravidelném zalévání a nenechte půdu vyschnout, dokud nebudou dobře růst. Rostliny vypěstované ze semen v interiéru a nově zakoupené mladé rostliny by měly být touto metodou vysazeny začátkem léta, po dostatečném otužení.
Zajistěte proudění vzduchu
Chraňte rostliny před slimáky a hlemýždi a kolem základny stonku umístěte plstěný límec, abyste odradili škůdce od útoku. Růžičková kapusta potřebuje ochranu před škůdci, jako jsou bělásci, aby se jejich larvy nepustili do ožírání listů, proto je nejlepší ji zakrýt. Zalévejte vždy, když půda začne vysychat, a podpírejte vyšší rostliny hůlkami. V létě hnojte, abyste podpořili růst rostlin, a odstraňte všechny vadnoucí listy, abyste udrželi dobré proudění vzduchu kolem rostlin.

Opatření proti plevelu

Sazenice a mladé rostliny zalévejte pravidelně, nikdy nenechte půdu vyschnout. Jakmile ale dobře zakoření a krásně rostou, není už tak bohatá zálivka nutná, stačí ji opakovat každých 10 až 14 dní, pokud neprší. Kolem rostlin naneste silnou vrstvu mulče, jako je dobře zetlelý hnůj nebo zahradní kompost, abyste pomohli udržet vlhkost v půdě a odradili plevel od růstu. V červenci aplikujte hnojivo bohaté na dusík, jako jsou pelety ze sušeného drůbežího hnoje (v množství 150 g/5 uncí na metr čtvereční).

Podpora rostlin

Koncem léta nahrňte půdu kolem základny stonků, abyste zajistili dodatečnou oporu před příchodem podzimních vichřic. Vyšší rostliny mohou také potřebovat kolík nebo hůl jako oporu, zejména na exponovaných místech. Zabráníte tak tomu, aby tyto rostliny bičoval vítr, který může uvolnit kořeny a bránit růstu, nebo je dokonce převrátit.

Zdroje: RHS

Zdroje foto: Pixabay.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 01.08.2024
Reklama
Reklama