Sklizeň růžičkové kapusty, problémy s pěstováním

Sklizeň růžičkové kapusty, problémy s pěstováním
Sklizeň růžičkové kapusty, problémy s pěstováním. Růžičky kapusty se tvoří na základně každého listového stonku, nahoru po stonku. Kdy je ten správný čas je sklízet?

Začněte u nejnižších růžiček

Rané odrůdy růžičkové kapusty lze sklízet od podzimu, ale hlavní období sklizně je přes zimu, protože chuť růžiček je po zmrznutí sladší. Začněte sbírat nejprve nejníže vyrostlé růžičky, když jsou velké jako vlašský ořech, pevné a stále pevně uzavřené. Odlomte je prudkým tahem směrem dolů a odeberte několik z každé rostliny v řadě. Současně odstraňte spodní listy. Rostliny pravidelně kontrolujte a růžičky sbírejte postupně, jak se tvoří další. U novějších odrůd mají růžičky tendenci dozrávat rovnoměrněji, takže pokud chcete, můžete sklízet celý stonek.


Skliďte jenom tolik, kolik potřebujete
Obvykle však není nutné sklízet všechny růžičky najednou – zejména v chladném počasí můžete rostliny nechat stát a jednoduše si natrhat tolik klíčků, kolik potřebujete. Některé odrůdy mají lepší „schopnost stání“ než jiné. Jen nezapomeňte rostliny často kontrolovat a sklízet dříve, než se růžičky začnou otevírat nebo žloutnout. Jakmile je sklizeň dokončena, lze sklízet i mladé listy s jemnou chutí nebo vrcholky výhonků a vařit je jako jarní zeleninu.

Možnosti skladování

Růžičky jsou obzvláště bohaté na vitamíny, antioxidanty a vlákninu. Lze je vařit mnoha způsoby, včetně pečení, restování a smažení. Dávejte pozor, abyste je nepřevařili. Růžičky se nejlépe konzumují čerstvé, ale lze je skladovat v plastovém sáčku v lednici několik dní. Alternativně lze sklízet celé stonky – buď je nechte několik dní stát ve vodě, nebo je zavěste do chladné garáže či kůlny bez mrazu a poté růžičky sbírejte podle potřeby.

Nejčastější škůdci

Růžičková kapusta je obecně odolná, robustní rostlina, ale někdy může být růst pomalejší nebo úroda chudší, než se očekávalo. Vzhledem k tomu, že se jedná o košťálové rostliny, může kapusta trpět několika škůdci a chorobami, které postihují tuto čeleď, včetně nádorovitosti kořene a okusování larvami bělásků. Nejlépe se také pěstují pod jemnou síťovinou, která je chrání před housenkami a holuby. Problematické mohou být také molice zelné a mšice.

Zdroje: RHS

Zdroje foto: Pixabay.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 30.07.2024
Reklama
Reklama