Bezpečnost při DIY: Důležité je ochranné oblečení

Bezpečnost při DIY: Důležité je ochranné oblečení
Bezpečnost při DIY: Důležité je ochranné oblečení. Udělat to sám by také mělo znamenat, že to děláte bezpečně. Proto je třeba mít správný oděv, boty i další prvky.

Nezapomeňte na správná opatření

Pro lidi, kteří nemají velké zkušenosti se stavbou, může být znalost toho, jak zůstat v bezpečí a zároveň pokračovat v renovaci nebo opravě domu, jedním z nejnáročnějších aspektů práce. Při řešení vlastních projektů mějte na paměti tato jednoduchá opatření, abyste zvýšili šance, že zůstanete v bezpečí a projekt dokončíte.

Jak zůstat v bezpečí při kutilství

Za prvé, nepokoušejte se o nic, v čem si nejste jisti – riskujete, že poškodíte svůj domov i sebe. Ujistěte se, že máte potřebnou ochrannou sadu pro úkoly, o které se pokoušíte, například:

  • Ochrana očí při provádění prací, při kterých vzniká prach nebo nečistoty
  • Protiprachová maska pro broušení nebo jiné práce s produkty, které uvolňují malé částice nebo výpary
  • Rukavice na ochranu rukou
  • Pevná obuv, která ochrání vaše nohy, pokud na ně něco spadne.

Co z výše uvedeného vyplývá? Noste správnou výstroj

Investujte do vybavení, které vás ochrání před zraněním, ať už při nehodě nebo jednoduše před dlouhodobým vystavením práci s nástroji nebo materiály. Pokud budete například natírat nebo opravovat nábytek, respirátor vás ochrání před škodlivými výpary, zatímco pár chemicky odolných rukavic vám zakryje ruce. Ale pro riskantnější úkol, jako je práce s motorovou pilou, se doporučuje nasadit si ochranné brýle a chrániče sluchu snižující hluk, ochrannou pokrývku hlavy, chapsy a silné rukavice. Při řezání řeziva pokosovou pilou může být vše, co je potřeba, ochrana očí a sluchu.

Bez dobrých bot to nepůjde

Důležitá věc, kterou by měli vlastnit všichni kutilové, je pár pracovních bot. Nejenom, že poskytnou stabilitu na staveništi, ale nabídnou lepší bariéru proti propíchnutí, tržným ranám a dalším scénářům zranění než pár obyčejných tenisek. Je také dobré vyhnout se oblečení, které je příliš volné, a dlouhé vlasy svázat dozadu a zakrýt čepicí, aby náhodou nepřekážely a nezapletly se do nářadí nebo do stroje. Při pokládání prášících desek buďte opatrní, abyste neuklouzli nebo nezakopli, a než vezmete kladivo nebo vrtačku na zeď, ujistěte se, že přesně víte, kde jsou dráty, plynové a vodovodní potrubí.

Pokryje vaše pojištění domácnosti katastrofy pro kutily?

Obecně platí, že pojištění domácnosti pokryje řadu nepředvídatelných událostí, včetně jakýchkoli problémů vzniklých v důsledku pokusů o kutilství. Než se však pokusíte o jakoukoli práci, měli byste vždy zkontrolovat drobné písmo.

Zdroje: Which, This Old House

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 02.08.2024
Reklama
Reklama