Jsou slimáci a hlemýždi přátelé nebo nepřátelé zahradníků?

Jsou slimáci a hlemýždi přátelé nebo nepřátelé zahradníků?
Jsou slimáci a hlemýždi přátelé nebo nepřátelé zahradníků? Slimáci a hlemýždi jsou běžná zahradní zvířata a milují vlhké a mírného podnebí. Někteří se živí zahradními rostlinami, ale jiní nedělají škody.

Bezobratlí živočichové

Někteří slimáci a hlemýždi likvidují naši úrodu na zahradách, většina ale dává přednost pojídání hnijícího materiálu a mohli bychom je považovat za přítele zahradníků. Slimáci a hlemýždi jsou bezobratlí živočichové (bez páteře). Mají měkké tělo a jsou pokryté hlenem, aby zabránili svému vysychání. Jejich hlavy mají obvykle čtyři zatahovací chapadla pro vnímání světa kolem nich, přičemž horní dvě mají malé oči. Šneci se mohou zcela stáhnout do ulit.

Jsou slimáci a hlemýždi pro zahradu dobří nebo špatní?

Zahradníci si dlouho mysleli, že slimáci a hlemýždi jsou ti špatní, ale my začínáme chápat, jak cenní jsou v zahradním ekosystému. Mnoho slimáků a hlemýžďů se živí rozkládající se organickou hmotou, jako jsou odumřelé listy, trus, a dokonce i mrtví slimáci a hlemýždi. Jsou to užitečná zvířata, která byste měli mít v zahradě, protože jsou cennou součástí. Slimáci a hlemýždi tedy mohou být přítelem zahradníka a měli bychom je v našich zahradách přivítat. Kromě toho jsou důležitou potravou pro další volně žijící živočichy na zahradě, jako jsou ptáci, žáby, ropuchy, ježci, slepýši a střevlíci. Možná vám to tváří v tvář svojí zničené úrodě tak připadat nebude, ale jenom velmi málo druhů slimáků a hlemýžďů se živí živými rostlinami. Většinou si v takovém případě pochutnávají na mladých sazenicích. Potom je ovšem nutné zvážit použití některých cílených některých cílených redukčních prostředků nebo se rozhodnout pěstovat různé rostliny, které je odpudí.

Proč jsou slimáci a hlemýždi problém?

Některé druhy slimáků a hlemýžďů se živí živým rostlinným materiálem, a proto je zahradníci často považují za nepřítele. Slimák polní síťovaný, slimák hnědozemní a hlemýžď zahradní jsou některé z druhů, které se s největší pravděpodobností vyskytují na zahradních rostlinách. Tyto druhy obzvláště rády jedí měkké masité listy a semenáčky, přičemž po sobě zanechávají ožrané listy. Slimáci se zdržují většinou pod zemí a někdy je lze nalézt v tunelovitých dírách v bramborách a jiných hlízách. Slimáci žerou v noci, takže díry a slizové stopy, které po sobě zanechají, budou často jediným vodítkem k tomu, kdo vám uždibuje z úrody.

Zdroje: RHS

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 29.07.2024
Reklama
Reklama