Rozdělte si zahradu
Najít správný klíč a postup pro střídání jednotlivých druhů zeleniny na vašich záhonech je nesmírně důležité. Rozdělte proto svoji zeleninovou zahradu nebo zahrádku na přibližně stejně velké části (v závislosti na tom, kolik každé plodiny chcete pěstovat) plus vyčleňte další sekci pro trvalé plodiny, jako je rebarbora a chřest a mnohé další. Seskupte své plodiny následujícím způsobem:
Košťálová zelenina: růžičková kapusta, zelí, květák, kapusta, kedlubny, orientální zelenina, ředkvičky, tuřín
Luštěniny: Hrách, fazole a jejich různé druhy
Cibule: Cibule, česnek, šalotka, pórek
Rodina brambor: Brambory, rajčata (paprika a lilek méně trpí problémy a lze je pěstovat kdekoli v osevním postupu)
Kořenová zelenina: Červená řepa, mrkev, celer, fenykl, petržel, pastinák a všechny ostatní okopaniny kromě tuřínu, což je košťálovina
Jak postupovat
Každý rok posuňte každou část pozemku o krok dopředu tak, aby například košťáloviny následovaly luštěniny, cibuli a kořenovou zeleninu. Dále luštěniny, cibule a kořenová zelenina následovaly brambory a brambory následovaly košťáloviny. Uvádíme tříletý plán střídání, kde jsou důležitými plodinami brambory a košťálová zelenina:
Rok první
Část jedna: Brambory
Druhá část: Luštěniny, cibule a kořenová zelenina
Třetí část: Košťáloviny
Druhý rok
První část: Luštěniny, cibule a kořenová zelenina
Druhá část: Košťálová zelenina
Třetí část: Brambory
Třetí rok
Sekce první: Košťálová zelenina
Druhá část: Brambory
Třetí část: Luštěniny, cibule a kořenová zelenina
Jak udělat čtyřletou rotaci
V tomto případě se jedná o čtyřleté střídání plodin na záhonech, kde brambory a košťáloviny nejsou tak důležité, ale je zapotřebí více luštěnin (které zabírají hodně místa) a plodin cibulového typu:
Rok první
Oddíl jedna: Luštěniny
Druhá část: Košťálová zelenina
Třetí část: Brambory
Čtvrtá část: Cibule a kořenová zelenina
Druhý rok
Sekce první: Košťálová zelenina
Druhá část: Brambory
Třetí část: Cibule a kořenová zelenina
Čtvrtá část: Luštěniny
Třetí rok
Sekce jedna: Brambory
Druhá část: Cibule a kořenová zelenina
Třetí část: Luštěniny
Čtvrtá část: Košťáloviny
Čtvrtý rok
Sekce první: Cibule a kořenová zelenina
Druhá část: Luštěniny
Třetí část: Košťáloviny
Sekce čtvrtá: Brambory
Zdroje: RHS
Zdroje foto: Freepik.com