Pro střídat plodiny na záhonech?

Pro střídat plodiny na záhonech?
Pro střídat plodiny na záhonech? Pravděpodobně už jste slyšeli o tom, že byste neměli na jednom záhoně pěstovat stále dokola to samé. Proč to tak je? Vysvětlíme.

Hlavní důvod střídání plodin

Principem střídání plodin je pěstování konkrétních skupin zeleniny každý rok v jiné části zeleninového pozemku. To pomáhá snížit nahromadění problémů se škůdci a chorobami specifickými pro plodiny a organizuje skupiny plodin podle jejich pěstitelských potřeb.

Které rostliny se hodí do rotace a které nikoliv

Střídání plodin se používá na zahrádkářských pozemcích a zahradách pro většinu jednoletých zeleninových plodin. Trvale rostoucí druhy zeleniny (jako je například rebarbora a chřest) se do rotace nehodí. Některé jednoleté plodiny, jako jsou tykvovité (cuketydýně, tykve, okurky), saláty (čekanka, různé druhy salátů) a kukuřice, lze pěstovat, kdekoli je to vhodné, pouze se musíte vyhnout jejich příliš častému pěstování na stejném místě. Naplánujte si střídání plodin před vegetačním obdobím a vyznačte pozemky na zemi, abyste věděli, kam zasadit jednotlivé plodiny. Příprava před setím a sázením je důležitá, abyste v tom později neměli zmatek.

Výhody střídání plodin

Úrodnost: Různé plodiny mají různé požadavky na živiny. Každoroční výměna plodin snižuje pravděpodobnost, že v důsledku rovnováhy dojde k nedostatku živin v půdě.  Živiny odstraněné z půdy mají tendenci se časem vyrovnávat, k tomu přispívá právě střídání plodin. Některé rostliny například určitý prvek, živinu odebírají, jiné ji naopak doplní a vznikne rovnováha.

Hubení plevele: Některé plodiny, jako jsou brambory a tykve, s hustým olistěním nebo velkými listy, potlačují plevel, čímž snižují údržbu a problémy s plevelem u následujících plodin.

Kontrola škůdců a chorob: Půdní škůdci a choroby mají tendenci znovu a znovu napadat konkrétní druhy rostlin. Střídáním plodin mezi stanovišti mají škůdci tendenci klesat v období, kdy jejich hostitelské rostliny chybí, což pomáhá snižovat hromadění škodlivých populací spor, vajíček a škůdců. Mezi běžné choroby, kterým lze pomoci předejít rotací plodin patří nádorovitost kořenů u košťálové zeleniny a bílá hniloba cibule.

Zdroje: RHS

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 02.08.2024
Reklama
Reklama