Jak řešit problémy s ledničkou

Jak řešit problémy s ledničkou
Jak řešit problémy s ledničkou. Během provozu ledničky se můžete setkat s hromaděním vody dole nebo nezvyklým hlukem. Jak takové a mnohé další problémy řešit? Leccos zvládnete sami.

Hromadění vody ve spodní části ledničky

Může být pravděpodobně způsobeno ucpaným vypouštěcím otvorem. Voda kondenzuje v zadní části chladničky, kde je chladnější, a stéká dolů do vypouštěcího otvoru, kde ji může kompresor odpařit. Prach, špína a potravinový odpad často uvíznou v odtokovém otvoru, což brání stékání vody, ale můžete jej snadno vyčistit tenkým brčkem, kouskem drátu nebo vatovou tyčinkou. Další možností, pokud je odtok stále ucpaný, je vyplachovat trubku injekční stříkačkou, která má hadičkový nástavec. Doufejme, že několik propláchnutí vody vypudí pryč to, co je příčinou ucpání.

Chladnička přestala po odmrazení fungovat

Pokud má vaše mraznička na zadní a boční stěně kousky ledu, může být lákavé použít třeba nůž k vypáčení ledu. Mohlo by však dojít k prasknutí potrubí nebo zadní části vnitřního pláště, což by způsobilo únik chladicího plynu. Úniky chladícího plynu jsou nebezpečné a obtížně se opravují a opětovné napuštění může být drahé. Led proto nikdy násilím neodlupujte. Počkejte až během rozmrazování sám odtaje a uvolní se.

Lednička je hlučnější než obvykle

Z vaší ledničky pravděpodobně během dne uslyšíte spoustu zvuků, od hučení kompresoru a bzučení ventilátoru výparníku až po občasné prasknutí rozmrazovaného ledu. Pokud však náhle uslyšíte neobvyklé zvuky, měli byste prozkoumat, zda se nejedná o větší problém.

Neobvykle hlučná chladnička může být způsobena kompresorem nebo tácem výparníku na jeho horní straně.

Když je problém s kompresorem

Kompresor tlačí chladicí plyn do cívek na vnější straně. Může selhat (hluk může být varovným signálem) nebo se může podnos výparníku pohnout, takže začne vydávat hluk. Pokud se jedná o problém se zásobníkem výparníku, lze jej snadno opravit. Pokud se však kompresor rozbije, nákup nového může být nákladný a budete muset zohlednit dodatečné náklady na technika, který ho namontuje. Pokud se tedy nejedná o drahou lednici s mrazničkou v americkém stylu, zvažte, zda se oprava vyplatí.

Zdroj: Which

Zdroj foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 06.08.2024
Reklama
Reklama