Proč rekonstruovat elektřinu ve velmi starém domě?

Proč rekonstruovat elektřinu ve velmi starém domě?
Proč rekonstruovat elektřinu ve velmi starém domě? V průměrné domácnosti je elektřina často považována za samozřejmost. Ve starších domech to může být problematické z mnoha důvodů.

Kde mohou vznikat problémy?

Nemovitost se zastaralým domácím zesilovačem může být náchylná k běžným elektrickým problémům, jako jsou bezpečnostní problémy, nebezpečí požáru, přepětí a nedostatečný výkon.

Náklady mohou být vysoké

Náklady na modernizaci elektrického systému vašeho domu a vše, co s tím souvisí – instalace domácí přepěťové ochrany je nutná, výměna 2kolíkové zásuvky a bezpečnostní upgrady – by proto mohly být moudrou investicí, zvláště pokud žijete v opravdu staré nemovitosti.

Proč nevyhovuje dvoukolíková zásuvka

Ve starších domech se zásuvky obvykle skládají pouze ze dvou kolíků. U moderních spotřebičů to může být problematické ze dvou důvodů. Pro začátek, dvoukolíková zásuvka postrádá schopnost poskytovat dostatek energie dnešním běžným domácím spotřebičům. V důsledku toho jsou pojistky náchylné k vypálení, když jsou všechny zásuvky ve dvoukolíkovém starším domě používány současně s energeticky náročnými zařízeními, jako jsou ledničky, trouby, vysoušeče vlasů, a dokonce i vánoční osvětlení.

Nebezpečné přepětí

Dalším problémem dvoukolíkových zásuvek je, že zanechávají spotřebiče zranitelnější vůči přepětí. To je způsobeno nedostatečným přístupem k uzemňovacímu vodiči v domácích obvodech. V moderních domácnostech se tříkolíkovými zásuvkami připojuje třetí kolík každé zařízení k zemnícímu vodiči – známému také jako zemnící vodič zařízení (EGC) - který je na místě, aby chránil domácnost před přepětím.

Staré zapojení nevyhovuje

Starší domy jsou dále komplikovány klikovým zapojením, které bylo standardní formou bytové elektroinstalace od konce 19. století do roku 1930. S touto kabeláží byly vypínače připevněny k trámům uvnitř tmavých prostor domu, kde vedly obvody. Vypínače byly určeny k tomu, aby se dráty nedotýkaly trámů. V místech, kde drát musel procházet trámy, se používaly trubky, aby se dráty nedotýkaly dřeva. Postupem času se však tato forma zapojení ukázala jako nestabilní a potenciálně nebezpečná.

Zdroje: Lippolis Electric

Zdroj foto: Freepik.com

 

 

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 04.08.2024
Reklama
Reklama