Kde vzniká nebezpečí u starých rozvodů elektřiny?

Kde vzniká nebezpečí u starých rozvodů elektřiny?
Kde vzniká nebezpečí u starých rozvodů elektřiny? Nejznepokojivější možností opotřebované kabeláže je elektrifikované dřevo, ke kterému může dojít při kontaktu vodičů a trámů.

Kontrola je nutná

Zatímco dům s takovou elektroinstalací nemusí čelit bezprostřednímu riziku, starší domy by měly být zkontrolovány, zda jsou rozvody elektřiny vyhovující, a měly by projít úplnou – nebo alespoň částečnou – modernizací. Čím více elektřiny starší domácnost spotřebuje, tím vyšší je rizikový faktor zastaralé kabeláže s vypínači a vedením.

Problém ověří specialista

Pro průměrného majitele domu je obtížné zjistit, jaký typ kabeláže existuje ve zdech domu jakéhokoli věku. To však můžete zjistit, když si najmete specialistu na renovaci elektrických zařízení, který vymění dvoukolíkové zásuvky ve vaší domácnosti za tříkolíkové zásuvky. V každém případě je čas zavolat elektrikáře, pokud si všimnete některého z následujících nebezpečných příznaků:

Uvolněné spínače. Pokud se zařízení aktivuje a poté na okamžik zhasne před opětovnou aktivací, je to známka toho, že se kabeláž ve zdi uvolnila.

Teplé vývody. Pokud nemáte co do činění se stmívačem, který je vyroben tak, aby zvládl odpor, zásuvka by nikdy neměla být na dotek teplá.

Uvolněné zástrčky. Pokud je zástrčka uvnitř zásuvky uvolněná, hrozí potenciální nebezpečí požáru.

Rezavé panely. Pokud je na kovových panelech elektrických obvodů patrná koroze, může dojít k úniku proudu do stěn.

Náklady na výměnu elektrického vedení ve starém domě stojí za lepší bezpečnost, kterou taková služba může zaručit.

Zdroje: Lippolis Electric

Zdroj foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 06.08.2024
Reklama
Reklama