Jak opět zapnout vodu ze studny?

Jak opět zapnout vodu ze studny?
Jak opět zapnout vodu ze studny? Mít vlastní studnu je velká výhoda. Jste nezávislí na veřejném vodovodu. Ovšem práce s čerpadlem nemusí být pro každého snadná.

Všechno chce cvik a zkušenosti

Naučit se pracovat s čerpadlem, která vám žene vodu ze studny do domu, nemusí být úplně jednoduché. Chce zkušenosti a zručnost. S naším návodem to samozřejmě půjde snáze. Nemusíte se bát.

Otočte horním ventilem na vodním čerpadle. Můžete si všimnout, že potrubí vede nahoru a přes vodní čerpadlo. Může mít kulový ventil (který ovšem bude vypadat jako páka). Otočte jej tak, aby byl rovnoběžný s trubkou.  Pokud máte ve spodní části vodního čerpadla šoupátko ve tvaru kola, neotáčejte jej do zapnuté polohy. Nechte ho zavřené.

Najděte elektrické spínače. Ve většině případů bude elektrická energie přiváděná do čerpadla ve studni vypnuta současně se samotnou vodou. Můžete mít dva spínače: jeden v blízkosti čerpadla a jeden na hlavním elektrickém jističi. Zkontrolujte oba, zda nejsou vypnuté.

Přepněte vypínač do polohy Zapnuto. Pokud máte dva vypínače, které jsou vypnuté, zapněte nejprve hlavní elektrický vypínač a poté zapněte vypínač vedle čerpadla. Ujistěte se, že pod vámi nebo kolem vás není stojatá voda. Pokud ano, nedotýkejte se spínače. Vodu osušte nebo vytřete. Než se dotknete spínače, musíte mít suché ruce. V opačném případě může hrozit nebezpečí úrazu elektrickým proudem.

Počkejte, až se čerpadlo zcela naplní. Než budete moci použít vodu, bude to pravděpodobně trvat několik minut. V potrubí můžete slyšet vodu. Jakmile se naplní, můžete zapnout vodovodní kohoutek u dřezu a zjistit, zda funguje. Vyústění kohoutku z dřezu by mělo prskat a plivat vodu po dobu několika minut.  Pokud voda nezačne téct, nedělejte žádné další pokusy a zavolejte raději instalatéra.

Zdroj: wikiHow

Zdroj foto: Pixabay,com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 10.08.2024
Reklama
Reklama