Jak se zbavit komárů?

Jak se zbavit komárů?
Jak se zbavit komárů? Neexistuje snad nic otravnějšího než bzukot komára, poletujícího kolem vás a vědomí, že během několika chvil si už budete škrábat čerstvý štípanec.

Zabijte je plácačkou

Komáři osidlují oblasti s vysokou vlhkostí.  Plácačka na komáry je obvykle vyrobena z pevnějšího plastu nebo kovu než plácačka na mouchy a je připevněna na pružnou násadu nebo držák. Právě rozložení váhy a pružnost této speciální pomůcky vám pomůže usazeného komára snadno trefit. Pokud plácačku na komáry nemáte, vystačíte si s jakýmkoli dlouhým nástrojem, kterým budete moct rychle švihnout. Zkuste třeba srolované noviny nebo časopis. Nemáte žádnou plácačku? Zabijte komára tlesknutím. Tlesknutí je účinnější než snaha komára trefit jednou rukou, protože vytvořený proud vzduchu ho nažene přímo do druhé dlaně.

Aplikujte chemický repelent

Štípnutí se nejlépe vyvarujete použitím repelentu, který komáry udrží z dosahu vaší pokožky. Ve venkovních prostorech používejte na odhalenou kůži i oblečení í repelent, obzvláště během dne. Pokud se chcete ve stejný den chránit i krémem na opalování, naneste ho před aplikací repelentu. Repelenty obsahující 30% až 50% DEET (N,N-dietyl-m-toluamid) jsou nejoblíbenější a nejdoporučovanější pro dospělé osoby i děti nad dva měsíce věku. Účinek vydrží i několik hodin. Repelenty s nižším obsahem účinné látky vydrží kratší dobu a musíte je během dne aplikovat opakovaně. Mezi dostupné repelenty, které je ovšem potřeba aplikovat poměrně často, patří ty s obsahem picaridinu (až 15%). Picaridin je látka bez zápachu, nezpůsobuje žádné nepohodlí. Studie prokázaly, že účinky těchto repelentů jsou srovnatelné s DEET a můžete je bez obav používat i u dvouměsíčních dětí. Děti mladší dvou měsíců chraňte nosítkem překrytým síťovinou proti komárům s elastickými okraji, které snadno natáhnete na jakýkoli typ kočárku nebo podobného zařízení.

Použijte repelent na olejové bázi

Komáry spolehlivě zažene například citronelový, skořicový nebo ricínový olej. Většina přírodních repelentů vyžaduje častější aplikaci než komerční repelenty. Účinný je také eukalyptový olej, tea tree olej.

Noste volné oblečení, které vás úplně zahalí

Venku vás proti komárům ochrání tričko s dlouhým rukávem a dlouhé kalhoty. Zakrytí kůže je při odpuzování komárů naprosto klíčové. Pro znásobení ochrany můžete nějaký účinný repelent (například s obsahem permethrinu) nanést i na oblečení. Repelenty s obsahem permethrinu neaplikujte přímo na pokožku. V teplém počasí se vyhněte oblékání těžkého a tmavého oblečení. Komáry přitahuje teplota těla, takže čím chladnější budete, tím lépe. Také se ukazuje, že komáry přitahuje černá, modrá a červená barva. Během letního období nenoste do přírody parfémy. Komáři jsou sice přitahováni potem, ale samotné pocení může zamaskovat mnohem efektivnější lákadla pro komáry-parfémy.

V noci se chraňte sítí proti komárům nebo moskytiérou

Spíte-li v oblasti zamořené komáry, pověste nad postel, karimatku nebo cokoli, na čem ležíte, síť, aby na všech stranách splývala až k zemi. Je to jediná stoprocentně účinná metoda, jak si komáry udržet od těla a ubránit se tak štípancům, a to obzvláště, když spíte v neuzavřeném prostoru.

Zbavte svůj domov hmyzu

Zkontrolujte všechna okna a další potencionální vstupy do domu, ve kterých by mohly být praskliny či jiné otvory, kterými můžou komáři vlétnout dovnitř. Dobře vám poslouží třeba silikonové těsnění a sítě proti hmyzu.

Když se komáři drží venku, vy zůstaňte uvnitř

Komáři se zdržují venku za úsvitu, při stmívání a v šeru, takže v těchto chvílích budete v bezpečí, když zůstanete zalezlí uvnitř. Pokud musíte ven v době velké aktivity komárů, oblečte si více vrstev oblečení.

Zdroje: wikiHow

Zdroje: Pixabay.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 12.08.2024
Reklama
Reklama