Jak postavit psovi boudu: Postup

Jak postavit psovi boudu: Postup
Jak postavit psovi boudu: Postup. Postavte svému boudu, kde bude v suchu a teple. Poradíme, jak na to.

Čemu věnovat pozornost?

Máte připravený plán pro stavbu boudy včetně stanovených rozměrů. Různí psi mají různé potřeby, ale každý pes bude potřebovat izolovaný, suchý prostor, ať už je horko nebo zima. Při stavbě psí boudy věnujte pozornost izolaci. Základna vytváří základ pro boudu a vytváří vzduchový prostor mezi zemí a podlahou, který působí jako izolace domu. Dům bez základu je v chladných měsících chladnější a v horkých měsících teplejší. Pokud ve vaší oblasti často prší, ujistěte se, že používáte netoxický, voděodolný materiál a postavte základnu dostatečně vysoko nad zemí, abyste zabránili jejímu zaplavení.

Připravte si jednotlivé díly

Podle stanovených rozměrů si nařežte překližku na díly. Potřebujete přední stěnu s otvorem pro vstup, zadní stěnu a dvě stejné boční stěny. Přední a zadní díl bude zakončený rovnoramenným trojúhelníkem. Dále si nařežte z překližky díl pro podlahovou základnu. Jeho rozměry určuje šířka předního a zadního dílu a délka bočních stěn. Nařežte si také hranoly 5 x 2 cm – dva na délku bočních stěn, dva na délku přední a zadní stěny s odečtením 10 cm (tloušťka hranolů z boku). Z těchto hranolů sešroubujete základnu boudy (rovnoběžně budou hranoly pro boční stěny a pro přední a zadní stěnu). Na tuto základnu přišroubujte v každém rohu podlahovou překližku.

Připevněte boční, přední a zadní stěny

Nyní si nařežte čtyři hranoly 5 x 2 cm na rozměr o 2 cm menší, než je výška boudy. Přišroubujte je k okrajům překližek pro boční panely (na strany tvořící výšku boudy). V dolní části vám zbude pod hranoly mezera 2 cm. Takto opatřené boční panely přiložte k bokům základny a v prostoru mezery přišroubujte vrty do dřeva vždy po 10 cm. Tím získáte dobře upevněné boční stěny boudy. Nyní k podlahové základně a bočním stěnám přišroubujte přední stěnu s otvorem pro vstup a zadní stěnu.

Jak postavit střechu

Dále si nařežte čtyři hranoly 5 x 2 cm na rozměry o 5 cm menší, než je délka šikmých stěn střechy boudy. Tyto hranoly přišroubujte z vnitřních stran boudy k šikmým okrajům střechy. Poté si nařežte dvě překližkové desky, které budou tvořit střechu. Měly by být o 10 cm delší, než je délka boudy (přesahy střechy vpředu a vzadu) a o 5 cm delší, než je délka šikmé strany střechy (přesah střechy na bočních stranách). Máte boudu hotovou. Vhodné je také opatřit desky tvořící střechu krytinou (dehtový papír, lepenka). Je také možné psí boudu zateplit (Na stěny přidat například vrstvu expandovaného polystyrenu). Pes vám ze zahrady rozhodně utíkat nebude.

Zdroje: Better Homes and Gardens, The Spruce, wikiHow

Zdroje foto: Freepik.com

 

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 22.09.2024
Reklama
Reklama