Co dělat na sklonku srpna na zahradě?

Co dělat na sklonku srpna na zahradě?
Co dělat na sklonku srpna na zahradě? Rozhodně se nudit nebudete. I v tomto období je na zahradě spousta práce. Přinášíme tipy na to, čím se zabývat, na co rozhodně nezapomenout.

Rozdělte vytrvalé květiny

Srpen je nejlepším časem na vykopání a rozdělení vytrvalých květin ve vaší zahradě (jako je vlčí mák, lilie, denivka, okrasné trávy a kosatce). Vyryjte rostliny ze země a dávejte pozor, abyste co nejméně poškodili kořenový bal. Když je trs venku ze země, použijte velký zahradní nůž nebo rýč a rozkrájejte ho na menší kousky. Poté co nejdříve znovu zasaďte menší kusy nebo divize.

Přidejte podzimní květiny

Dodejte svému květinovému záhonu barevnou injekci pozdního léta přidáním chryzantém. Chryzantémy, které jsou k dispozici v téměř neomezeném výběru barev, tvarů a forem květů, se hodí ke každému zahradnímu dekoru. Navíc, protože se prodávají v poupatech nebo v květu, mají okamžitý efekt. Jejich květy bohaté na nektar přitahují různé barevné opylovače, včetně migrujících motýlů monarchů. Smíchejte je s astrami, maceškami a dalšími podzimními kvetoucími odrůdami.

Vyměňte jednoleté květiny

Koncem léta mohou některé jednoleté květiny vypadat trochu opotřebovaně. Dopřejte svým záhonům novou tvář tím, že do nich přidáte čerstvé jednoleté květiny připravené k rozkvětu v chladnějším období, které udrží barevný efekt až do podzimu. Jen jemně vytáhněte odumřelé letničky a vmíchejte trochu čerstvé zeminy.

Přesaďte pokojové rostliny

Pokud jste svým pokojovým rostlinám dopřáli letní dovolenou venku, je pravděpodobné, že na to zareagují růstem. Pokud ano, srpen je ideální čas na jejich přemístění do větší nádoby s čerstvou zeminou. Rostliny tak mají čas se aklimatizovat, než na podzim přijde chladné počasí. Jedním z nejlepších způsobů, jak zjistit, zda je vaše rostlina připravena k přesazení, je zkontrolovat drenážní otvor květináče. Pokud zjistíte, že kořeny visí z drenážního otvoru, znamená to, že vaší rostlině začíná být nádoba příliš velká. Vyberte nový květináč, který je o něco větší než ten starý.

Vyhlašte válku plevelu

Pokud jste odkládali pletí na zahradě, srpen je čas, kdy se konečně můžete pustit do práce. Je to proto, že jak se vegetační období chýlí ke konci, jednoleté i víceleté plevele začínají produkovat tisíce semen, která vyklíčí ve vaší zahradě příští jaro. Pokud tyto otravné vetřelce nezredukujete, vymstí se vám to. Nejlepší čas na odplevelení je hned po dešti, kdy je půda ještě vlhká. Pokud je srážek málo, večer před zahájením útoku důkladně zavlažte zahradu. Plevel můžete vytrhávat ručně nebo použít motyku. Jen nezapomeňte odstranit kořínky. Plevel, jako je krabí tráva rychle regeneruje z jakéhokoli kořene ponechaného v půdě. Jakmile odstraníte plevel, pokryjte oblast hustým mulčem z kompostu, slámy, listí nebo drcené kůry.

Zdroje: Costa Farms, Gardeners World, Sarah Raven, Thompson and Morgan

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 25.08.2024
Reklama
Reklama