Čištění mědi s pomocí solné pasty

Čištění mědi s pomocí solné pasty
Čištění mědi s pomocí solné pasty. Pokud máte doma nějaké měděné předměty, určitě by vás zajímalo, jakým způsobem je možné je vyčistit. Je to poměrně snadný způsob.

Jak připravit solnou pastu

Vezměte si malou misku a nasypejte do ní několik lžic soli. Sůl vám pomůže odstranit z mědi špínu. Nezáleží na tom, jakou misku použijete – budete si v ní pouze míchat čistící pastu.

Zalejte sůl bílým octem nebo citronovou šťávou tak, aby vám vznikla vlhká pasta. Citronová šťáva je kyselejší, takže bude fungovat rychleji než ocet. Můžete si přepůlit citron a posypat si dužinu solí. Půlkou citronu se solí potom potírejte měděný předmět, abyste se zbavili špíny a kalu. 

Jak pastu aplikovat

Naneste si pastu na zakalené části měděného předmětu. Použijte silnou vrstvu pasty a naneste ji tak, aby skrz ni nebyl vidět ani kousek mědi. Nechejte pastu působit 15 vteřin, aby se směs soli a citronové šťávy/octa dostala co nejhlouběji do kalu na mědi. Navlhčete si houbičku octem nebo citronovou šťávou. Pokud chcete vyčistit předmět, který není dokonale hladký, použijte raději jemný zubní kartáček. Bude fungovat lépe a dostane se i do záhybů. Pokud jste při prvním kroku použili citronovou šťávu, použijte ji i zde.

Důkladně měděný předmět vydrhněte

Jemně ho vyčistěte houbičkou krouživými pohyby, abyste uvolnili usazený kal. Pokud jste začali pracovat s půlkou citronu, použijte ji znovu.

Opláchněte předmět teplou vodou

Pokud na něm stále zůstane trochu kalu, budete muset celý postup čištění zopakovat.

Nakonec předmět osušte čistým hadrem a v případě potřeby ho vyleštěte.

Zdroje: wikiHow

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 29.08.2024
Reklama
Reklama