Jak se zbavit klíšťat uvnitř domu

Jak se zbavit klíšťat uvnitř domu
Jak se zbavit klíšťat uvnitř domu. Klíšťata na naší zahradě představují mnoho nepříjemností nejen pro nás, celou vaši rodinu, ale také domácí mazlíčky.

Ukliďte Váš dům

Mohou způsobovat četná onemocnění přenášených krví, jako je například Lymská borelióza a některá onemocnění, přenášená klíšťaty mohou našim domácím mazlíčkům způsobit smrtelné onemocnění. Následující rady se pokusí ukázat, jak se zbavit co největšího množství klíšťat v okolí domu. I když se většina klíšťat pohybuje venku, vnitřní zamoření klíštětem psím není ojedinělé. Tento druh klíšťat je přenášen zejména na psech a dává přednost teplému a suchému prostředí. Prvním krokem k vyhubení tohoto druhu je důkladný úklid. Posbírejte věci ze země a nenechávejte špinavé prádlo jen tak ležet. Pokuste se tento úklid brát jako přípravu na jarní úklid.

Vyperte špinavé prádlo v horké vodě

Klíšťata se ráda chytají na špinavé oblečení nebo ložní prádlo. Vyperte proto všechno prádlo, ve kterém by se klíště mohlo schovávat, v tak horké vodě, jakou dovoluje typ prádla. Pokuste se vyvarovat pokládání špinavého prádla na zem a pokud máte podezření, že se na daném kusu oblečení klíště drží, nikdy ho nedávejte do koše na špinavé prádlo k ostatnímu. Rovnou ho vyperte.

Ukliďte svůj dům od sklepa po půdu

Dalším krokem je důkladné vyčištění celého domu. Umyjte všechny skříňky, zapomenuté rohy, vyluxujte všechny podlahy a kouty. Vysavač se stane vaším nejlepším pomocníkem. Použijte ho na pelíšky mazlíčků, škvíry ve zdi, na podlaze, pod nábytkem.

Nezapomeňte po úklidu důkladně zlikvidovat sáček z vysavače.]

Použijte hubící prostředky

Jakmile je Váš dům čistý, uklizený a Vy jste se zbavili všech okem viditelných klíšťat, musíte se zbavit i zbývajících, včetně jejich vajíček. Pro vyhubení vajíček a larev je vhodné použít pesticidy s kyselinou boritou a rostlinnými výtažky. Vyhledejte zejména místa jako jsou pelíšky mazlíčků a jejich nejoblíbenější místa v domě. Pro vyhubení dospělých jedinců je potřeba použít hubící prostředky na pyrethrinové bázi, které jsou bezpečné pro lidi i zvířata a hubí velmi rychle. Rozmístěte hubící prostředky po celém domě, včetně koberců, záclon, pod stoly a pohovkami. Nezapomeňte si přečíst příbalový leták pro přesné instrukce.

Ošetřete všechny domácí mazlíčky

Zejména psi jsou významnými původci zamoření klíšťaty. Přenášejí je z venčí a předávají si je navzájem mezi sebou v okolí. Nejprve odstraňte všechna klíšťata, která se na psu nacházejí a poté použijte přípravek pro lokální hubení klíšťat, který obsahuje fipronil, amitraz nebo permethrin. Poraďte se se svým veterinářem o dalších možnostech. Možné je také použití speciálního obojku proti klíšťatům. Obojek by měl zajistit odolnost vůči klíšťatům na přibližně tři měsíce. Pokud obojek neseženete v obchodě, poraďte se opět se svým veterinářem. [

Zavolejte deratizátora

Některé případy zamoření klíšťaty si mohou vyžádat přítomnost deratizátora, kteří mají speciální vybavení a hubící prostředky. Zároveň mohou poskytnout odborné rady, znají zvyky klíšťat a jejich chování a tím je rychle a efektivně lokalizovat. Pokud se Vám nedaří klíšťat zbavit ani po několika pokusech, přivolání deratizátora může být nejlepší volbou.

Zdroje: wikiHow

Zdroje foto: Pixabay.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 11.09.2024
Reklama
Reklama