Dokončení vydláždění sprchového koutu

Dokončení vydláždění sprchového koutu
Dokončení vydláždění sprchového koutu. Dlaždičky vyspárujte. Smíchejte spárovací hmotu podle návodu. Oblast, kterou budete spárovat, předtím lehce navlhčete například houbou.

Jak pracovat se spárovací hmotou

Jak vyspárovat sprchový kout? Spárovací hmotu pak nanášejte gumovou stěrkou, aby mezery dobře vyplnila. Spoje přejíždějte několikrát v diagonálním směru. Po zhruba 30–40 minutách (vždy si přečtěte instrukce na obalu) můžete přebytečnou spárovací hmotu otřít vlhkým hadříkem. Každou dlaždici otírejte kruhovým pohybem, dokud nebude úplně čistá. Nechte spárovací hmotu asi 3 dny zaschnout a pak ji utěsněte. Použijte k tomu přípravek buď ve spreji, nebo tekutý. Naneste na spáru a otřete. Nechte zaschnout podle návodu výrobce a pak vodotěsnost otestujte. Kápněte na spáru kapku vody. Správně utěsněná vodu nepropustí a kapička po ní steče.

Vyspárujte další potřebná místa

Při spárování sprchového koutu pamatujte, že je potřeba postupovat poměrně rychle. Většina amatérů spáruje příliš pomalu a díky tomu spárovací hmotou zbytečně plýtvá. Další tipy na spárování: Špičku stříkací pistole nedržte rovně, ale pod úhlem, až budete projíždět přes spoje mezi dlaždičkami. Rychlost, s jakou vytlačujete spárovací hmotu z pistole přizpůsobte rychlosti, kterou táhnete špičku po spáře. Je chyba vytlačovat spárovací hmotu rychle a pohybovat se pomalu a naopak. Po vyspárování jednoho kousku dlažby musíte spárovací hmotu "upěchovat". Stačí, když po ní přejedete navlhčeným prstem.

Další tipy

Když spárovací hmotu otřete vlhkou houbou ještě před zaschnutím, spáry budou krásně hladké. Můžete také spáry očistit hrubou gázou, až bude hmota téměř suchá – vyhladíte ji tím podobně jako smirkovým papírem. Vystřihněte z kartonu tvar shodný s vaší sprchovou vanou a přilepte jej dovnitř. Při obkládání se pak sprchová vana nepoškodí. Vyberte si správné nástroje podle velikosti vašich dlaždiček a používejte spárovací křížky odpovídající velikosti. Řiďte se doporučeními výrobce. Křížky o velikosti 0,3 cm nebo menší většinou postačí, a navíc budete moci použít lepidlo nebo maltu bez přidaného písku (ulehčíte si tak práci).

Pro průchod potrubí a jiných součástí můžete do dlaždic vrtat vrtákem s diamantovým hrotem. Seženete ho ve většině stavebních potřeb a center typu Hornbach, Bauhaus atd.

Pamatujte, v rozích nepoužíváte spárovací hmotu ale silikonový tmel. Myslete na to, až budete plánovat šířku spár. Na vydláždění podlahy nikdy nepoužívejte obklady, určené na zdi. Naproti tomu dlaždice, které jsou určeny na podlahu, můžete použít i na zeď. Podle velikosti dlaždic a jejich umístění si budete muset zvolit velikost zednické lžíce, kterou aplikujete lepidlo. Použijte lepidlo speciálně určené na lepení obkladů.

Zdroje: wikiHow

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 11.09.2024
Reklama
Reklama