Jak připravit sprchový kout na dlaždičkování

Jak připravit sprchový kout na dlaždičkování
Jak připravit sprchový kout na dlaždičkování. Vykachlíkovaný sprchový kout je nejen odolný, ale vaši koupelnu zároveň i zkrášlí. Řiďte se tímto návodem. Nejprve si všechno připravte.  

Odstraňte ze sprchového koutu všechno

Možná budete muset odmontovat i vanu a stropní část sprchového koutu. Pokud chcete vanu zároveň vyměnit, podložte ji plastovým nebo jiným krytem. Zabráníte tak jakékoliv vlhkosti, která pod vaničku zateče, v kontaktu s podlahou a tím vzniku plísně a hniloby.

Vyberte si vhodnou ochranu proti vlhkosti a aplikujte ji na stěny

Pokud tento krok vynecháte, voda může kachličkami prosakovat a na zdech se pak začne tvořit plíseň. Navzdory všeobecnému přesvědčení spárovací hmota i obklady mohou propouštět vodu, která se tak dostane do prostoru za nimi. Při instalaci ochrany proti vlhkosti na vnější zeď zvažte její umístění od sprchové vaničky, ovšem nikoliv až úplně ke stropu. Pokud je izolace špatně namontovaná, nebo pokud žijete v oblasti s chladnějším klimatem, může se stát, že se vlhkost bude kondenzovat za bariérou a ohrožovat tak její konstrukci. Abyste tomu zabránili, nechejte mezi bariérou a zdí dost místa na to, aby zeď mohla dýchat.

Postavte pevnou, cementovou stěnu

Je to stejné, jako pracovat se sádrokartonem. Nařežete desky na požadovanou velikost a přišroubujete k podkladu. Mezi jednotlivými deskami ponechejte asi 3 mm mezeru. Totéž platí pro spoj se sprchovou vaničkou – nechejte malou mezírku, aby se o ni deska netřela a neskřípala. Nezapomeňte dlátem nebo vrtačkou udělat otvory v místech, kde budou kohoutky a sprchová hlavice. Cementová deska by měla být ve vhodné vzdálenosti od sprchové vaničky. Pokud je příliš daleko, podložte ji mezerníky, aby se posunula na požadované místo. Použijte 100% silikonový tmel, kterým utěsníte spáry mezi jednotlivými deskami cementové hmoty.

Použijte sádrokarton a sádrujte

U stropu sprchového koutu použijte na 30–50 cm raději místo cementové desky sádrokarton. Lépe se do něj ukotvují šrouby. Sáhněte pochopitelně po vodovzdorném. Všechny okraje, nerovnosti a mezery zasádrujte. Pokud je mezi stěnou a cementovou deskou mezera, vyplňte ji speciální vodovzdornou sádrou, aby byly stěny sprchy rovné a hladké. Místa, která jste případně museli zasádrovat, natřete primerem. Po začištění všech okrajů a vyplnění spár aplikujte na stěnu vysoce kvalitní primer. Nešetřete, na řídkém a nekvalitním budou kachlíky špatně držet. Rekonstrukce koupelny, konkrétně sporchového koutu nemusí být tak  náročná. 

Zdroje: wikiHow

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 02.09.2024
Reklama
Reklama