Kde vybudovat studnu?

Kde vybudovat studnu?
Kde vybudovat studnu? Chystáte-li se vrtat na svém pozemku studnu, potom je velmi důležité správně vybrat její umístění. Pokud se to podaří, úspěšně ji dokončíte a budete mít pitnou vodu.

Každý vrt nevede k úspěchu

Když máte k dispozici vrtnou soupravu, je velmi lákavé pustit se do vrtání studny. Ta by měla být umístěna tam, kde je vysoká pravděpodobnost zdroje podzemní vody a kde můžete studnu účinně využívat, udržovat a chránit před kontaminací. Každý vrt nemusí vést k dobré studni, proto přemýšlejte a plánujte. Abyste úspěšně umístili studnu, musíte vědět něco o místech, kde se podzemní voda vyskytuje a jak se tam dostala.

Zmapujte lokalitu

Hodí se k tomu letecké snímky, geologické zprávy, záznamy vrtů a topografické mapy. Objednejte si odborníky, kteří budou používat geofyzikální techniky k definování podpovrchových podmínek. To je nejdůležitější v oblastech, kde je pokrytí leteckými snímky a hydrogeologické informace nedostatečné, nebo kde jsou místní srážky nižší než 700 mm/rok. Nejlepším zdrojem informací o vhodném umístění studní je rozhovor s lidmi, kteří vykopali místní studny, a osobní prohlídka studní v oblasti. I když to může být časově náročné, je to velmi důležité a pochopíte místní podpovrchové podmínky výskytu vody.

Historie mnohé prokáže

Tam, kde existují kopané studny, je možné poměrně dobře určit hloubku vody, geologii a předpokládané množství dostupné vody a její kvalitu. Historie starých studní ukáže, jak hluboko klesá hladina podzemní vody během období sucha a jak hluboké musí být nové studny. Pokud se nedaleko používá kopaná studna, měla by být nová studna vyvrtána co nejdále, aby bylo zajištěno, že obě studny budou produkovat dostatečné množství pitné vody, aniž by se navzájem rušily (čerpaly vodu ze stejné části vrstvy).

Půdní typy

Množství vody dodávané vodonosnou vrstvou je stejně důležité jako její kvalita. Jediný způsob, jak přesně zjistit, kolik vody máte k dispozici, je čerpání studní. Hrubý odhad ale lze provést identifikací půdy a horniny, které tvoří vodonosnou vrstvu. Většina ložisek písku a štěrku obsahuje značné množství pitné vody. Množství vody, které lze skutečně čerpat, však závisí na tom, jak silné jsou tyto usazeniny a jejich propustnost (jak snadné je pro vodu jimi protékat). Obecně platí, že čím větší je velikost zrna a čím silnější je ložisko, tím vyšší je výtěžek vrstvy. Složitější je situace tam, kde podpovrchové podmínky (nepropustný jíl, tvrdá hornina atd.) znemožnily výstavbu ručně kopaných studní a jedinou šancí, jak získat vodu, je vrtaná studna. Potom byste její umístění měli opravdu pečlivě zvážit.

Zdroje: Life Water

Zdroje foto: Pixabay.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 01.09.2024
Reklama
Reklama