Kdy nejlépe ničit vosí hnízdo?

Kdy nejlépe ničit vosí hnízdo?
Kdy nejlépe ničit vosí hnízdo? Zacilte na vosí hnízda, co nejdříve během roku to půjde. Roční období, které si vyberete pro zničení vosího hnízda, může mít velký vliv na úspěch.

Životní cyklus vos

Abyste tomu porozuměli, je užitečné uvědomit si, jak se vosy chovají. Časně z jara vosí královna (která byla přes zimu v hibernaci) vybere místo pro své hnízdo a postaví malou konstrukci pro domov prvních mláďat dělníků. Jakmile se tito dělníci narodí, budou neúnavně pracovat na rozšiřování svého hnízda a ochraně jejich královny. Kolonie vos bude pokračovat během jara a léta v růstu, dokud nedosáhne vrcholu na konci srpna. V tuto dobu může mít kolonie vos obecných až dva tisíce vos. Navíc na konci léta se rodí poslední mláďata vos. Mezi těmito mláďaty jsou samci a královny pro další rok, takže je kolonie velmi chrání a stává se ke komukoliv, kdo ohrožuje hnízdo, agresivnější.

Pusťte se do práce co nejdříve

Proto je nejlepší zničit vosí hnízdo co nejdříve v roce je možné, když je kolonie menší a vosy jsou méně agresivní. Navíc, pokud se vám podaří zahubit královnu, nemusíte si dělat starosti o vytvoření nového hnízda v tomto roce.   Nicméně, pokud nenajdete vosí hnízdo do pozdního léta nebo podzimu, nemusí být třeba hnízdo ničit (v závislosti na místě) protože noční mrazíky zahubí kolonii přirozeně. Potom můžete hnízdo po příchodu zimy snadno vyhodit. 


Zničte vosí hnízda v noci

Pokud se plánujete zbavit vosího hnízda sami, je nejlepší to udělat v noci. To je doba, kdy jsou vosy nejméně aktivní, takže jejich reakční doba je pomalejší a jsou méně agresivní. Nepoužívejte na osvětlení hnízda běžnou baterku, protože to přiláká vosy k vám. Místo toho použijte pro bezpečnou viditelnost červené nebo žluté světlo, když se v noci zbavujete vosího hnízda. Nebo můžete zkusit zacílit na hnízdo velmi brzy ráno, než začnou být vosy aktivní, protože budete mít výhodu ranního světla.

Naplánujte si únikovou cestu

Předtím, než uvedete plán útoku do chodu, je dobrý nápad vyřešit únikovou cestu. Potom, co postříkáte hnízdo, začnou vosy rychle vylétávat ven a můžou se začít rojit – z toho důvodu může být třeba rychlý únik předtím, než se to stane. Naplánujte si únikovou cestu, abyste měli nějaké místo, kde se rychle můžete ukrýt po tom, co zaútočíte na hnízdo. Také se ujistěte, že na cestě nemáte žádné překážky, jako jsou dětské hračky nebo zahradnické pomůcky, o které byste mohli potenciálně zakopnout.

Zdroje: wikiHow

Zdroje foto: Pixabay.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 12.09.2024
Reklama
Reklama