Sušení levandule na slunci

Sušení levandule na slunci
Sušení levandule na slunci. Někdy chcete mít levanduli usušenou rychle nebo nemáte možnost uložit ji k sušení v tmavém a suchém prostoru. Jak správně usušit levanduli na slunci?

Skliďte levanduli těsně předtím, než se rozevřou pupeny jejích květů. Uřízněte ji u konců stonků tak, abyste zachovali co největší část stonku. To je důležité.

Najděte vhodné dřevo

Rozložte levanduli na kus dřeva. Prkýnko nebo jiný velký kus dřeva je pro sušení levandule na slunci perfektní. Pokud používáte kovový tác, levandule se příliš rozpálí; což rozhodně není dobré. Pokud používáte plastový tác, plast se může pod horkým sluncem trochu roztavit.

Pozor na blednutí

Dejte levanduli na slunečné místo. Přeneste prkénko nebo kus dřeva na místo, kde je dostatek slunce, ať už je to uvnitř nebo venku. Sušení levandule tímto způsobem je mnohem rychlejší proces než její sušení v temné místnosti, ale buďte připraveni, že na slunci levandule zbledne na velmi světle fialovou barvu.

Když u vás hodně prší

Pokud žijete v oblasti, kde je hodně srážek, buď sušte levanduli uvnitř poblíž slunného okna, nebo buďte připraveni přesunout ji dovnitř, když hrozí průtrž mračen.

Stačí týden

Nechte slunce levanduli úplně usušit. Slunci by mělo trvat méně než týden, než usuší levanduli. Kontrolujte ji každých pár dní, abyste viděli, jestli je levandule suchá. Když je připravená, květy by se měly snadno drolit od stonků.

Na vůni i proti molům

Levandule může odpuzovat moly, takže pokud pověsíte levanduli do skříně s oblečením, nejen že to bude hezky vonět, ale také můžete zachránit oblečení od útoku hmyzu. Doba sušení závisí na počasí. Pokud žijete ve vlhké oblasti, může trvat déle, než se levandule vysuší.

Zdroje: wikiHow, Gardenia, Plantura, The Spruce

Zdroje: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 13.09.2024
Reklama
Reklama