Jak zalévat, hnojit a sekat trávník na podzim

Jak zalévat, hnojit a sekat trávník na podzim
Jak zalévat, hnojit a sekat trávník na podzim. Po dlouhém horkém létě je nutné trávníku věnovat trochu péče. Jedině tak mu zajistíte dobrou kondici, aby přežil chladné měsíce roku a příštím rokem na jaře se opět zazelenal.

Provzdušňování

Po rušném létě plném večírků, dětí a domácích mazlíčků může být půda vašeho trávníku zhutněna. Zhutnění půdy znamená, že kořeny vašeho trávníku nejsou schopny přijímat dostatek vody, kyslíku nebo živin. Proto je na podzim důležité provzdušňování, které pomáhá zajistit propustnost půdy pro zásobování vodou a cirkulaci vzduchu. Postup je snadný – zarazte vidle do země a lehce půdu natřeste. Při provzdušňování také vždy dávejte pozor na jakékoli podzemní zavlažovací potrubí. Pokud máte velkou travnatou plochu, může se vyplatit vertikutátor.

Hnojení

Hnojení na začátku podzimu je nejlepší způsob, jak trávník ozelenat a učinit ho silnějším a schopnějším odolávat poškození chladem a mrazem. Podzimní hnojení také pomáhá trávníku zotavit se ze stresu, kterému mohl na konci léta čelit kvůli škůdcům a chorobám a suchu. Musíte ale volit hnojivo pro podzimní aplikaci, které má trochu jiné složení než to jarní. Obsahuje více draslíku, potaše a fosfátů, které pomáhají trávě přežít zimu, naopak je utlumen podíl dusíku. Můžete použít tekuté hnojivo, granulované hnojivo s pomalým uvolňováním.

Zalévání

Pokud si během podzimu všimnete, že stonky vašeho trávníku začínají vadnout, je čas zalévat. Pamatujte, že větrné a teplé podzimní počasí může být pro váš trávník stejně vysušující jako horký letní den. Během podzimu je nejlepší zalévat ráno, protože večerní zalévání může podpořit růst plísní, když trávník zůstane přes noc vlhký. Zalévejte trávník brzy ráno důkladně po dobu asi 15 minut, dvakrát týdně, aby váš trávník mohl účinněji absorbovat vlhkost. Důkladným a hlubokým zaléváním trávníku podpoříte rozvoj silného růstu kořenů. Pokud máte nedostatek vody – zalévejte pouze ty části trávníku, které vysychají nebo kde chcete, aby zůstal zelený.

Sekání

Na podzim váš trávník ukládá energii na zimu, proto by se frekvence sečení měla snížit, aby mu byl umožněn růst. V polovině a na konci podzimu sekejte na výšku 4-6 cm, abyste zajistili větší plochu listů trávy. Před sekáním odstraňte veškeré listí, aby měl trávník co nejvíce slunečního světla. Pokud váš trávník nepotřebuje sekání, ale má hodně listí, zvyšte výšku sečení sekačky na maximum.

Zdroje: My home turf, RHS, Love the Garden, Garden Health

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 13.09.2024
Reklama
Reklama