Máte rezavé nářadí? Nevyhazujte ho

Máte rezavé nářadí? Nevyhazujte ho
Rez je produktem koroze, která je přírodou zapříčiněnou destrukcí kovu a jeho slitin. Rez vzniká jako následek působení vody a kyslíku a můžeme ji objevit na celé řadě povrchů. Vytváří na nich zdrsnělý povrch, který má šupinatou strukturu. Jeho barva bývá velmi výrazná. Jedná se o škálu oranžové až červenohnědé barvy. Pokud budete používat nástroje, na kterých se objevuje rez, hrozí jejich poškození nebo dokonce zničení. Také rez samotná může být příčinou poškození nářadí. Jak se tedy rzi z nářadí zbavit?

Tipy na odstranění rzi z nářadí

Rez lze z kovového povrchu odstranit mechanickým způsobem a to pomocí smirkového papíru nebo ocelového kartáče. Další možností je působení různých roztoků a rozpouštědel.

Rezavý kovový předmět můžete ponořit do jablečného octa. Pomoci může i jedlá sůl, nebo směs jedlé soli a citronové šťávy. Nářadí je vhodné ponořit do směsi či roztoku a nechat 48 hodin. Následně pomocí ocelového kartáče rez odstraníte.

Každý má zajisté doma i jedlou sodu. Namočte rezavé nářadí do vody a následně zasypte rezavé místo jedlou sodou. Ta se přichytí na všechna vlhká místa. Je potřeba jí posypat všechna rezavá místa. Jedlou sodu nechte působit 1-2 hodiny. Pro odstranění rzi pak použijte ocelovou brusnou vlnu nebo ocelový kartáč. Následně nářadí dobře opláchněte a osušte.

Vyzkoušet můžete také vyškvařené sádlo. To nejprve rozpusťte. Následně do něj namočte čistý hadřík, kterým potřete rezavý povrch. Sádlo nechte na kovu nějakou dobu působit. Pak postačí jej setřít. Tuk nejen, že odstraní rez, ale navíc povrch ochrání, odpuzuje totiž vodu. Ta má za následek právě vznik rzi.

 

Důležitá je i prevence. Kovové předměty lze natřít speciálními nátěrovými hmotami, které brání vzniku koroze. Samozřejmostí je eliminace vlhkosti.

 

Zdroj: Rádce domácího kutila - Pochert, Thomas

Zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Ondra Peřina , Publikováno: 05.05.2023
Reklama
Reklama