Můžete nechat listí ležet na zahradě?

Můžete nechat listí ležet na zahradě?
Můžete nechat listí ležet na zahradě? Podzim je krásným ročním obdobím, ale přichází se seznamem zahradních prací, které je třeba udělat, než napadne sníh. Je hrabání listí jednou z těchto povinností?

Poskytne živiny trávníku

Možná, možná ne. Pokud máte stromy, které shazují listí na trávník, v mnoha případech není nutné, aby se dřeli jeho hrabáním. Listy obsahují živiny, které lze recyklovat do vašeho trávníku. Problémem je, zda je vaše vrstva listí velmi silná a udusí trávu.

I 50 % můžete nechat

Pokud máte málo listnatých stromů, které pokryjí jenom nepatrnou část trávníku, například 20 %, můžete listí jednoduše ignorovat. Bude se samo od sebe rozfoukávat, usadí se a shnije. Pokud máte mírné množství listí, například 50% pokrytí, stále nemusíte hrabat. Jednoduše po nich přejeďte sekačkou na trávu a rozsekejte je na menší kousky, aby se mohly usadit mezi stébly trávy, kde se časem rozloží a uvolní živiny, které váš trávník použije v příštím roce.

Když máte silnou vrstvu listí

Pokud máte silnou vrstvu listí, pod kterou téměř nevidíte žádné známky trávy, pak je nejlepší, když část listí odstraníte, abyste zabránili zplstnatění a udušení trávy. Alespoň polovinu z listů je třeba shrabat nebo jinak odstranit. Nemusíte sebrat každý list, ale pokud jich odstraníte značné množství, můžete zbytek posekat a nechat na trávníku. Shrabané listí může být cenným zdrojem živin a může se použít při kompostování, zimním mulčování nebo se uloží až do jara pro mulčování v zeleninových nebo květinových zahradách.

Listy napadené chorobami musíte odstranit

Jedinou výhradou k ponechání listů stromů tam, kde padají, je, pokud vaše stromy měly vážné listové houbové choroby. Zatímco většina skvrn na listech je kosmetická a neškodná pro celkové zdraví stromu, spadané nemocné listy slouží jako zdroj spor, které mohou infikovat rašící listy v příštím roce. Výrazně nemocné listy by měly být shrabány a odstraněny z oblasti a řádně zlikvidovány, například zakopáním, spálením tam, kde je to povoleno, nebo horkým kompostováním.

Zdroje: Wisconsin Garden, Chesapeake Byu Foundation, Consumer Reports, University od Minnesota

Zdroje foto: Freepik.com  

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 20.09.2024
Reklama
Reklama