Nehrabejte listí, pomůžete životnímu prostředí

Nehrabejte listí, pomůžete životnímu prostředí
Nehrabejte listí, pomůžete životnímu prostředí. Letos ušetřete čas a energii a nechte hrábě a foukač listí v kůlně. Ano, slyšeli jste správně, nechte listy tam, kde leží.

Nevhodné pro životní prostředí

I když lidé často hrabou a balí listí, aby zabránili udušení trávníků a aby dvorky vypadaly lépe, ve většině případů s listím nehýbejte. Ve skutečnosti mnoho odborníků na životní prostředí říká, že hrabání listí a jeho odstraňování z vaší zahrady je špatné nejen pro váš trávník, ale také pro životní prostředí.

Posekejte listí

Místo toho použijte sekačku na trávu a nasekejte listí. Listy nejenže poskytnou vynikající dusík a organickou hmotu, kterou si vaše zimní tráva zamiluje, ale také pomohou chránit kořenové systémy a zachovat vlhkost půdy. Sekačka na trávu pomůže sekat plevel a poskytne kritické světlo pro vaši trávu.

Pomoc pro živočichy

Mulčování listí také pomáhá volně žijícím živočichům. Hmyz je v zimě závislý na listovém opadu, který mu poskytuje ochranné stanoviště a potravu. Tento hmyz se zase stává zimní potravou pro jiná zvířata, jako jsou ptáci. Jediným důvodem, proč letos vzít hrábě do ruky, je pomoci zamést listy do dalších částí dvora nebo zahrady, které mohou posloužit jako přírodní hnojivo.

Produkce metanu

Mulčování listí nejen pomáhá trávě a půdě, ale také pomáhá snižovat skleníkové plyny a omezuje plýtvání. Pytle s listím na skládkách zabírají nemalé místo. Tyto pytle se ale také mohou rozkládat s jiným organickým odpadem a vytvářet metan, silný skleníkový plyn, který zhoršuje změnu klimatu. Pokud musíte listí shrabat, zkontrolujte, zda má vaše město nebo okres kompostovací program – některé programy vám na oplátku dokonce poskytnou mulč. Snažte se vyhnout hrabání listí na ulici. Tam může ucpat dešťovou kanalizaci a dostat se do místních potoků a vést k rozkvětu řas a tvorbě mrtvých zón.

Zdroje: Wisconsin Garden, Chesapeake Byu Foundation, Consumer Reports, University od Minnesota

Zdroje foto: Freepik.com  

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 23.09.2024
Reklama
Reklama