Nepotřebujete předchozí zkušenosti
Pokud jste nikdy předtím nekonzervovali, příprava rychlých nakládaných okurek slouží jako vynikající úvod do tohoto procesu. Nevyžaduje žádné speciální vybavení ani extra znalosti a zkušenosti. Okurky jsou skvělou zeleninou pro začátek, pokud se chcete naučit konzervovat zeleninu. Okurky nakrájejte na poměrně tenká kolečka a poté je vložte do žáruvzdorných zavařovacích nebo zavařovacích sklenic. V horní části uvolněte mezeru asi půl palce (1 cm), aby bylo místo pro slanou nakládací kapalinu.
Příprava nálevu
Nalijte do hrnce šálek vody a šálek destilovaného bílého octa (nebo můžete použít jablečný ocet pro jemnější chuť, ale v tomto případě počítejte s narůžovělým nádechem výsledných zavařených okurek. Dále přidejte lžíci a půl soli, čtvrt šálku cukru, lžíci celého pepře a pár stroužků česneku. Nechte vařit a probublávat, dokud se sůl a cukr nerozpustí, a poté odstavte z ohně. Jakmile nálev trochu vychladne, nalijte ho do sklenic. Ujistěte se, že se do každé sklenice dostane část zrnek pepře a česneku.
Čas zlepšuje chuť
Našroubujte víčka na sklenice a nechte hodinu vychladnout. Poté přidejte několik snítek kopru pro klasickou chuť nakládaných okurek a – pokud máte rádi ostřejší pokrmy – také lžičku chilli vloček. A pak přišroubujte víčka zpět a vložte sklenice do lednice.Nakládané okurky budou připraveny ochutnání během několika dní. Chuť se časem vyladí k dokonalosti. Pokud chcete, aby vydržely co nejdéle, sterilujte je.
Zdroje: Garden Health, Prioryfarm, Gardeners World, Growveg
Zdroje foto: Freepik.com